09 nov. 2021 | 13:20

Secretul pentru cel mai bun sos bechamel. Cât de repede îl poți prepara

Utile
Secretul pentru cel mai bun sos bechamel. Cât de repede îl poți prepara
Cum să prepari în mod corect sosul bechamel?

Béchamel, cunoscut și sub numele de sos alb, este unul dintre sosurile mamă ale bucătăriei franceze și este folosit într-o varietate de mâncăruri populare, inclusiv lasagna, moussaka, macaroane cu brânză și plăcintă de pește. Este preparat din lapte amestecat cu un roux de făină și unt și are un gust fin și cremos. Cum să îl gătești în mod corect? Există un pas pe care nu trebuie să-l uiți.

Rețetă pentru sos bechamel

Sosul bechamel este printre cele mai cunoscute sosuri din lume și se folosește în multe rețete. Acesta este utilizat în special în lasagna, alături de un sos de carne și roșii și foile specifice. Deși ai crede că doar astfel poate fi pus în valoare, nu este deloc așa.

Acesta este de mare ajutor la ouă umplute cu piept de pui și sos bechamel pe deasupra, ouă poșate cu bechamel și cașcaval ras, musaca de vinete cu sos bechamel, paste la cuptor cu mai multe feluri de brânzeturi sau friptură, costițe cu sos bechamel, sparanghel și cartofi piure, musaca de cartofi cu carne și sos bechamel sau quiche cu spanac, brânzeturi și sos bechamel între straturi. Acesta trebuie să nu aibă cocoloașe, ci o textură fină și lăptoasă. Un pas important pe care îl cunosc toți bucătarii este nucșoara care se pune la mijlocul rețetei. Aceasta oferă o aromă impresionantă sosului și ajută și celelalte ingrediente să iasă în evidență.

Secretul celui mai bun sos bechamel

Există doar câțiva pași mici în prepararea sosului bechamel. Se topește untul într-o tigaie, se amestecă cu făină, apoi se adăugă treptat laptele și se bate până când se omogenizează. Poate fi ușor dacă dacă se cunosc pașii, iar dacă nu, ne putem trezi cu un sos prea gros, prea subțire, insuficient gătit, ars, cu cocoloașe sau orice combinație a celor de mai sus.

Există câteva tehnici pe care trebuie să le învățăm pentru ca sosul să iasă cum trebuie. Odată ce le cunoașteM, prepararea sosului bechamel va fi într-adevăr la fel de ușoară pe cât pare. Urmați secretele de mai jos pentru a face un sos bechamel perfect de fiecare dată.

Cel mai bun sos bechamel – secrete

  • Sosul bechamel necesită o amestecare constantă. Se amestecă untul pe măsură ce se topește, se amestecă făina, se bate în timp ce se adăugă laptele și apoi se mai bate puțin. Se amestecă pentru a împiedica sosul să se prindă.
  • Secretul pentru a face un sos bechamel bun este de a-l face la foc mic, astfel încât toate ingredientele să se combine treptat și fără probleme.
  • Ingredientele bune fac un sos bun, așa că se optează pentru lapte și unt de calitate.
  • Este important să se obțină proporția corectă de făină și unt. Prea multă făină și se poate arde sau poate ieși cu cocoloașe. Prea mult unt va face sosul bechamel slab și lichid. Proporția corectă este de părți egale de unt și făină.
  • Untul trebuie tăiat cuburi – dacă se pune untul în tigaie într-o singură bucată, nu se va încălzi tot în același ritm și este posibil ca partea de jos să se fi ars înainte, iar partea de sus abia să fi început să se topească. Tăindu-l în cuburi mici,  tot untul primește o cantitate egală de căldură și se topește într-un mod uniform.
  • Trebuie potrivit timpul de gătire, astfel încât să se oprească gătitul untului și al făinii înainte de a începe să se rumenească, dar nici prea devreme nu trebuie oprit deoarece sosul bechamel va avea gust de făină crudă.
  • Laptele trebuie să fie cald și să fie adăugat încet, puțin câte puțin, amestecând foarte bine înainte de a mai adăuga altul, pentru a nu mări durata de prepararea a sosului bechamel și a nu face mizerie în bucătărie
  • Sosul trebuie să fie atât de gros încât să acopere spatele unei linguri. Se poate verifica înmuind o lingură în sosul bechamel.
  • Pentru a face un sos bechamel fără gluten, se înlocuiește făina de grâu cu patru părți de amidon de cartofi la trei părți de făină de porumb.
Parteneri
Ce monedă trebuie să ai în buzunar, în noaptea de Revelion. Îți va aduce noroc
Redactia.ro
Testul IQ pentru genii și cei cu privire de vultur. Doar 1% dintre oameni găsesc pisica în 5 secunde!
Click.ro
Ce este Sindromul Kessler, dezastrul spațial care ar putea fi imposibil de oprit. Ar avea efecte catastrofale pentru viața pe Pământ
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Blestemul piesei 'Ești iubibilă', a trupei Taxi. Cuplurile de vedete din videoclip s-au despărțit unul după altul!
Unica.ro
Cea mai așteptată lansare pe Netflix. Fanii sunt în al 9-lea cer
EVZ.ro
Unde trebuie depozitate bananele ca să reziste un timp îndelungat. Sfaturile simple de pus în practică
Spynews
ITP 2025. Obligatoriu pentru românii care au mașini mai vechi de 12 ani
Capital.ro
Ștefan Bănică și Lavinia Pîrva și-au transformat total vila de 1 milion de euro: living primitor, pian, curte spațioasă, piscină și asta nu e tot. Detaliul fabulos care se vede în imagini
Avantaje
TRADIȚII și OBICEIURI de SF. VASILE! CE este INTERZIS ASTĂZI să ÎȚI MEARGĂ BINE
Mediaflux
Țara din Europa ce construiește un zid la granița cu statul vecin. Nimeni nu va avea voie să treacă
Spynews.ro
Cine a câștigat Chefi la cuțite, sezonul 14. A plecat acasă cu premiul de 30.000 de Euro și stagiul la Retroscena
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro