18 mai 2024 | 22:36

Secretul pentru cea mai gustoasă varză călită. Ce să adaugi pentru un plus de savoare, rețeta asta are 300 de ani

Sfaturi Culinare
Secretul pentru cea mai gustoasă varză călită. Ce să adaugi pentru un plus de savoare, rețeta asta are 300 de ani
Cum să faci cea mai bună varză călită

Cum să faci cea mai delicioasă varză călită? Această mâncare nu lipsește niciodată din meniurile restauratelor tradiționale românești. Dacă doriți să o faceți acasă, vă vom prezenta o rețetă veche de 300 de ani.

Cea mai delicioasă varză călită

Varza călită este un preparat gustos și apreciat de toți românii. Rețeta pe care o vom prezenta în rândurile următoare este originară din inima Ardealului și preparată de gospodine de mai bine de 300 de ani, fiind transmisă din generație în generație.

Ca și ingrediente, veți avea nevoie de următoarele:

  • 1,2-1,3 kg varză murată
  • 750 g ceafă de porc, tocată
  • 2 cepe albe, medii
  • 1 linguriță paprika
  • 150 g orez
  • 200 g smântână fermentată (25% grăsime)
  • 1 linguriță cimbru uscat
  • sare și piper, după gust
  • 2 și ½ linguri untură de porc

Mod de preparare

Începem prin a spăla varza în câteva ape reci pentru a înlătura excesul de saramură, după care scurgem foarte bine varza și îndepărtăm cotorul. În cazul în care varza este prea sărată, lăsați-o în apă rece timp de circa 30 de minute până la o oră, după care o vom tăia fin.

Trecem la celelalte legume. Ceapa o vom toca mărunt și o călim într-o lingură de untură de porc, la foc mediu, timp de 4-5 minute sau până devine sticloasă.

Mai apoi, adăugăm carnea tocată de porc peste ceapă și continuăm să călim tot amestecul. Condimentăm cu următoarele: paprika, cimbru uscat, sare și piper după gust.

Lăsăm totul pe foc circa 20 de minute sau până când lichidul scade și carnea se rumenește, având grijă să amestecăm din când în când.

Adăugăm într-un vas separat  o lingură de untură de porc și călim varza murată timp de 20-25 de minute la foc mediu. Atunci când varza este rumenită, oprim focul.

Trecem mai departe și fierbem orezul, punem puțină sare și îl scurgem bine. Mai apoi, ungem o tavă cu untură de porc și montăm straturile.

Atenție! Trebuie să urmați exact această ordine: strat de varză călită, strat de orez fiert, strat de carne tocată. Repetăm această procedură până când terminăm ingredientele, iar la sfârșit punem un strat de varză călită. Pe ultimul strat de varză trebuie să întindem uniform smântâna fermentată.

Parteneri
Imagini spectaculoase cu Cristela Georgescu, soția lui Călin Georgescu în costum de baie în zăpadă
Redactia.ro
Motivul pentru care unii se trezesc, noapte de noapte, la ora 3 sau 4. De ce trebuie să ai un caiet lângă pat
Click.ro
Ciolacu: „Lasconi va avea nevoie de fiecare vot”. Ce condiție pune liderul PSD șefei USR dacă vrea să-l sune luni
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Adriana Bahmuțeanu e disperată! Ce a încercat să facă fiul ei cel mic, Eduard, după moartea tatălui său
Unica.ro
Rețetă de saramură. Este ideală pentru zilele cu dezlegare la pește
EVZ.ro
Horoscop sâmbătă, 30 noiembrie 2024: Gemenii au parte de o revedere mult așteptată
Spynews
Adio, Călin Georgescu! Băsescu spune secretul care îl elimină din joc
Capital.ro
Cum arată apartamentul în care locuiește Maurice Munteanu. Canapeaua din living costă 8.000 de euro, iar masa e 4.000 de euro. Cât a costat locuința plină de stil
Avantaje
Călin GEORGESCU a DEZVĂLUIT totul! LEGĂTURA BANILOR de campanie și FLORIN RISTEI
Mediaflux
Părinții studentei de la Medicină, ucisă de Mirel Dragomir, copleșiți de durere în ziua în care Andreea și-a fi sărbătorit ziua de nume. Cum arată mormântul la 8 luni de la tragedie / FOTO
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Mesaje de Sfântul Andrei 2024! Urări și felicitări pentru sărbătoriții zilei. Ce nume se sărbătoresc
Antena 1
Fabulos! Ce simbolizează cravata purtată de Călin Georgescu în studioul televiziunilor?
Shtiu.ro