Care este secretul pentru cea mai bună vișinată, o băutură nelipsită de pe mesele românilor, mai ales la ceas de sărbătoare. Vișinata este o băutură alcoolică românească ce are un gust dulceag și intens fructat. Pentru o aromă cât mai specială se adaugă un anumit ingredient pe care ar trebui să-l folosești și tu!
Cine vrea să prepare acasă o vișinată tradițională trebuie să știe că băutura are nevoie de zece săptămâni pentru a fi gata de savurat, incluzând aici și timpul de preparare. Vișinata, ca orice altă băutură alcoolică, trebuie consumată cu măsură întrucât este foarte dulce, calorică, iar alcoolul din ea îmbată simțurile.
Pentru aproximativ 2 litri de vișinată, ai nevoie de: 3 kg de visine, 1.2 kg de zahar, 600 ml de alcool de 96 de grade sau 600 ml de vodcă de foarte bună calitate sau de 600 ml de palincă.
Pentru a prepara vișinata, trebuie mai întâi să speli bine vișinele fără a le scoate sâmburii. Vișinele se pun apoi într-o damigeană și se toarnă zahărul deasupra lor. Se acoperă apoi gura damigenei cu o bucată de tifon, așa încât să nu pătrundă în ea aerul sau vreo insectă. Tifonul trebuie prins cu un elastic sau cu o bucată de sfoară.
Apoi, trebuie să lași damigeana să stea timp de zece zile la soare, până se scurge zeama fructelor, iar zahărul se dizolvă. Foarte important este să nu adaugi alcoolul înainte de această etapă. De asemenea, pe parcursul celor zece zile, damigeana trebuie agitată, nu prea tare, ci suficient ca cele două ingrediente să se îmbine și toate vișinele să fie acoperite de zahăr. Ar fi de preferat să faci această operațiune de două ori pe zi.
Apoi, trebuie să torni și alcoolul peste fructe, să închizi damigeana cu un dop și să lași vișinata la macerat, vreme de aproximativ 9 săptămâni. În această fază, damigeana trebuie pusă într-un loc întunecat și răcoros.
Când vișinata este gata, tot ce trebuie să mai faci este să o strecori și să o pui în sticle, dar nu din plastic, pentru ca băutura să nu împrumute din gustul acestuia.
Iar dacă vrei ca vișinata ta să fie „ca la carte”, trebuie să mai ții cont de un sfat, și anume, să investești într-un alcool de bună calitate, cum ar fi vodca, iar pentru o aromă subitilă, dar de neuitat, poți înlocui o parte din vișine cu zmeură, zmeura fiind, deci, ingredientul special care trebuie pus în lichior.