Salata de vinete este unul dintre preparatele-vedetă ale verii. Aroma acestor legume, coapte pe grătar sau pe foc de lemne, proaspăt curățate și transformate în salată, este ideală în zilele toride de vară. Iată ce ingredient să adaugi, în loc de maioneză, pentru ca salata de vinete de post să aibă un gust senzațional!
O salată de vinete bună începe cu alegerea legumelor care vor fi coapte. Pentru un preparat perfect, alege vinete bine coapte, proaspăt culese, care nu au porțiuni moi sau stricăciuni. Vinetele de dimensiuni mici sunt mai aromate decât cele mari și au avantajul că se coc mai repede.
Indiferent că alegi să coci vinetele pe grătar, la foc de lemne, în cuptor sau direct pe flacără, focul trebuie să fie mediu, iar vinetele trebuie să se coacă uniform, pe toate părțile. Înțeapă puțin vinetele cu vârful unui cuțit, înainte de a le coace, pentru ca lichidul să se scurgă din ele.
După ce au fost coapte, lasă vinetele să se răcească puțin. Coaja se va desprinde mult mai ușor dacă vinetele încă sunt calde. Folosește un cuțit sau o lingură pentru a îndepărta coaja, dacă este cazul. Lasă vinetele curățate la scurs, pe un tocător din lemn, pentru a scăpa de excesul de lichid din ele.
Pentru a obține o salată de vinete de post cu un gust extraordinar, poți înlocui maioneza cu un alt ingredient. Multe gospodine folosesc maioneză vegetală, însă mai gustoasă decât aceasta este pasta de susan. Adaugă două linguri de tahini în salata de vinete, împreună cu ceapa, un praf de sare și un strop de zeamă de lămâie și amestecă bine.
Dacă vrei ca vinetele să aibă acea culoare deschisă pe care o capătă de la maioneză, poți apela la un alt truc. Fierbe un dovlecel la abur, pasează-l cu o furculiță sau cu ajutorul unui blender și adaugă-l peste salata de vinete. Amestecă bine totul și salata este gata.
Dacă îți dorești un preparat final cu o textură fină și cremoasă, pune și vinetele în robotul de bucătărie. Dacă preferi salata cu o textură mai densă, toacă vinetele cu un instrument din lemn sau din plastic. Salata de vinete poate fi servită cu pâine proaspătă și ardei copți, cu roșii sau cu ceapă, în funcție de preferințe. Se poate păstra la frigider timp de câteva zile, dacă nu are maioneză naturală.