Secretul mujdeiului sărăcăcios. Când știi că usturoiul e pisat suficient

de: Ana Chivu
12 07. 2022

Românii adoră în special un mujdei perfect la câteva preparate tradiționale. Unii îl consumă cu pește și mămăligă, alții cu iubiții mici și câțiva îl preferă pe alte bucăți de carne gătite la grătarul celebru de duminică. El este un element important din farfurie, așa că trebuie să fie pregătit ca la carte. Cu toate că pare simplu de făcut, există câteva trucuri de care trebuie să ții cont pentru ca sosul să fie delicios și cu o textură spectaculoasă. Iată cum trebuie să procedezi!

Truc pentru mujdei: cum se pregătește corect?

Mujdeiul este nelipsit de pe masa multor români în special când vine vorba despre grătarul de la curte. Majoritatea dintre oameni preferă să consume carnea sau legumele pregătite la foc alături de un sos spectaculos de usturoi.

Unii îl mănâncă doar decojit, alături de puțină sare. Câțiva nu își văd viața fără usturoi, iar deși pare foarte simplu de făcut poți să dai greș rapid. Cu siguranță ai observat cum uneori nu iese la fel de bun și are un gust sărăcăcios.

„Sosurile de usturoi sunt răspândite în toata lumea (mousse d’ail!) aşa că s-au rătăcit şi pe la noi vreo două-trei variante. Vi-l oferim pe cel mai simplu şi mai sărăcăcios (cel ce vi se dă la restaurante, cu pipeta, contra preţului unei vile la Vama Veche, pe plajă): usturoi, sare, apă”, scrie Radu Anton Roman în lucrarea gastronomiei româneşti “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).

Cum trebuie să procedezi: pas cu pas

Bucătarul susține că după ce cureți usturoiul trebuie să ai aproape o lingură de sare grunjoasă. Abia după ce pasta devine lipicioasă este nevoie să adaugi apă. Unele gospodine ajung să bată usturoiul chiar și 7-10 minute pentru a putea obține o textură potrivită.

Un alt secret este să pui o lingură de oțet pentru un plus de aromă și puțin mărar verde tocat foarte mărunt. De asemenea, cu siguranță românii nu sunt străini de celebrul mujdei cu roșii. Bunicii îl făceau pe vremuri cu roșii proaspete sau puțin lăsate pe foc la copt. Acesta putea fi consumat direct cu mămăligă sau pâine pe vatră caldă.

O altă variantă mai nouă este cea cu maioneză sau smântână grasă. Adaugă pe lângă sosul dorit usturoiul bătut bine, sare și doar foarte puțină apă și amestecă până ce toate ingredientele se combină la perfecție. El se mănâncă în special cu cartofi prăjiți sau bucăți de pui fripte.