Secretul Mihaelei Bilic pentru a te sătura la orice masă, fără să mănânci prea mult

de: Năstase Mirabela
08 03. 2022

Mihaela Bilic, celebrul nutriționist, nu împărtășește ideea conform căreia înfometarea este soluția unei greutăți aflate sub control. Ba dimpotrivă, expertul în nutriție este de părere că alegând alimentele potrivite, poți mânca și o cantitate mai mare, poți să slăbești, să ai o stare  generală bună, precum și acea senzație de sațietate.

Secretul Mihaelei Bilic pentru a te sătura la orice masă

Astfel că Mihaela Bilic recomandă alimentele pe care le poți mânca atunci când „simți o foame de lup”, alimente pe care le-a numit sugestiv „anti-foame”.

Alegerile istețe constă deci în alimente cu o putere sațiogenă crescută, ce satură și are puține calorii. Senzația de sațietate, spune Mihaela Bilic, apare la două categorii de nutrienți: fibrele, care au volum mare și dau efect de stomac plin, și proteinele, care sunt greu de digerat/metabolizat.

Cealaltă extremă este reprezentată de alimentele cu un volum mic și cu un conținut caloric crescut, cum ar fi brânzeturile, mezelurile, grăsimile, ronțăielile dulci sau sărate. În acest caz, deși ți se pare că ai mâncat puțin, tot există riscul să te îngrași, spune nutriționistul pe pagina sa de Facebook.

Alegeri alimentare care te satură, dar nu te îngrașă

Mihaela Bilic a dat și lista alimentelor eficiente, în raport sațietate și aport caloric redus. În ordinea „importanței” de pe tabel, avem: oul fiert, considerat alimentul cu cea mai mare putere sațiogenă, în raport cu numărul de calorii – doar 80 calorii.

Apoi, avem carnea, indiferent de culoare și de animalul de proveniență, peștele, atât cel slab cât și cel gras, alături de efectul său antiinflamator, produs de acizii grașo Omega 3. Avem apoi leguminoase de tipul fasolelor boabe, mazăre, linte, năut.

Din categoria făinoase, s-ar înscrie pastele fierte al-dente și cartofii în coajă. Acestea satură fără a pune în pericol silueta, crede Mihaela Bilic.

Cartofii și orezul se consumă întotdeauna după ce s-au răcit, căci astfel, o parte din amidon nu se mai absoarbe, deci se umple burta eficient, cu mai puține calorii. Alegerea pâinii integrale, bogate în tărâțe, este de preferat variantei albe și pufoase. În acest caz, conținutul mare de fibre blochează o parte din amidon, scade indicele glicemic și crește senzația de sațietate.

Supa, ciorba, și acestea ajută la o sațietate cu puține calorii, astfel că poți începe o masă cu una dintre variante, atunci când vrei să îți umpli repede stomacul. Mihaela Bilic recomandă, în cazul în care o persoană este la dietă, să consume doar supă, ca fel unic, alături de un ardei iute pentru accelerarea metabolismului.

În meniul sățios mai încape și un desert, de ce nu! Aici se înscriu fructele bogate în pectină, cum ar fi: mere, pere, gutui, caise.

Iar ca gustări, Mihaela Bilic recomandă morcovul ca metodă de umplere a stomacului cu ceva de ronțăit, iar dacă preferi gustul sărat, poți opta pentru porumbul expandat cu aer.