21 ian. 2023 | 12:39

Secretul merdenelelor perfecte. Așa vor ieși ca la patiserie, ingredientul special pe care să-l folosești

Diverse
Secretul merdenelelor perfecte. Așa vor ieși ca la patiserie, ingredientul special pe care să-l folosești
Secretul merdenelelor perfecte. Asa vor iesi ca la patiserie, ingredientul special pe care sa-l folosesti

Dacă ai poftă de ceva bun și sărat, un preparat care să îți țină de foame și să aibă un gust delicios, internauții îți recomandă cea mai simplă rețetă de merdenele. Care este ingredientul secret care le oferă o savorare excepțională. Nu le mai cumpăra. Le poți găti chiar tu.

Trucul genial prin care obții cele mai gustoase merdenele

Ingrediente foaie (24 merdenele):

  • 800 g făină de tip 000,
  • 430 ml apă la temperatura camerei sau chiar rece,
  • 300 g unt/margarină de prăjituri/untura moale, impartita in 6 bucati egale,
  • 25 g sare sau 2 lingurițe,
  • putin unt topit (pentru uns) sau ou bătut.

Pentru umplutură:

  • 500 g brânză telemea.
  • 50 g griș.
  • 1 ou+1 gălbenuș.

Citește și Câte calorii are de fapt un covrig cald. Detaliul care te va face să te gândești de două ori înainte să-l consumi

Cum se prepară merdenelele

Pentru început, vei cerne făina într-un castron încăpător, iar în centrul său se crea un gol, unde vei pune sarea și apa. Apoi, amestecă totul cu o lingură de lemn, până se omogenizează cât de cât.

În continuare vei frământa cu mâna pentru 4-5 minute, până ce vei obține un aluat compact, omogen, care nu se mai lipește de mână. Apoi, vei acoperi castronul cu aluat și-l vei pune deoparte, pentru aproximativ 10 minute.

Mai departe, vei pune aluatul pe blatul uns ușor cu ulei, îl vei rula și îl vei tăia în șase bucăți egale. Atenție! Este important să nu ungi blatul cu făină, deoarece consistența aluatului se va modifica.

Dacă vrei să te asiguri de faptul că bucățile de aluat sunt perfect egale, cel mai bine e să le cântărești. Ideal ar fi, spun gospodinele, să cântărești mai întâi tot aluatul și să îl împarți la 6, pentru a obtine greutatea exacta pe care trebuie sa o aiba fiecare bucata de aluat.

Cu alte cuvinte, pentru un aluat care cântărește 1 kilogram și 200 de grame, vei tăia șase bucăți a câte 200 de grame fiecare.

După ce le-ai tăiat, începi și frămânți bucățile de aluat și le repui în castronul ușor uns și le lași timp de 30 de minute deoparte, acoperite, ca să nu se usuce.

Apoi, vei unge din nou blatul de lucru cu foarte puțin ulei, iar din fiecare bucată de aluat vei întinde, pe rând, câte o foaie dreptunghiulară, de 3-4 mm grosime. Peste fiecare bucată vei întinde un cub de unt.

Secretul pentru cea mai bună umplutură

Împăturește fiecare foaie, cum faci atunci când vrei să prepari cornuri. Secretul constă în înfășurarea fiecărei merdenele în folie alimentară, pe care, ulterior, le păstrezi la frigider pentru o oră, ca să se întărească.

Pentru a prepara umplutura, vei fierbe, în primul rând, grișul într-o oală în care vei turna 100 ml de apă, la foc mediu spre mic, pentru 2-3 minute, până se înmoaie și absoarbe toata apa. Pune totul deoparte, să se răcească.

Branza se dă prin răzătoarea cu ochiuri mari, după care o vei amesteca alături de ou, gălbenuș și grișul fiert. Adaugă sare, după gust. Când este gata, lași umplutura deoparte.

La final, tot ce rămâne de făcut este să coci merdenelele, la cuptorul preîncălzit la 200°C. Unge din nou blatul de lucru cu foarte puțin ulei și întinde fiecare bucată de aluat într-o foaie pătrată și subțire.

După ce ai format merdenelele, le vei unge cu puțin unt topit și le dai la cuptor pentru 20 de minute. Când le scoți, asigură-te că le lași puțin la răcit. Poftă bună.

Citește și Alimentul mult mai ieftin cu care poţi înlocui untul. E chiar mai sănătos

Parteneri