Secretul lui Ceaușescu s-a aflat la 30 de ani de la Revoluție! Ce l-a obligat Securitatea să accepte, de fapt

de: Alex Cazacu
15 10. 2020

Prin anii ’80, circula un zvon precum că Nicolae Ceaușescu avea o dublură, însă acest lucru nu a fost confirmat niciodată până în urmă cu ceva timp. Un fost ofițer de la Securitate a povestit despre ce trebuia să facă pentru dictator.

Secretul lui Ceaușescu s-a aflat la 30 de ani de la Revoluție

Fost ofițer în cadrul Securității, Dumitru Burlan a făcut dezvăluiri cu privire la Ceaușescu într-o emisiune la Antena 3. El afirmă că a fost dublura dictatorului și că misiunea lui era una foarte primejdioasă.

În vârstă de 33 de ani la acea vreme, Dumitru Burlan avea misiunea de a-i ține locul lui Nicolae Ceaușescu în diferite situații, pentru că în ultimii ani, când poporul era foarte nemulțumit de regim, se considera că viața dictatorului era în pericol.

”Țara noastră din 1969 până în 1975 a fost raiul pe pământ pentru români. Aveam de toate. Am mai dus-o încă cinci ani, până în 1980, dar nu așa de bine. Rușii i-au pus gând rău atunci (…).

Generalul Pleșiță a mers la Nicolae Ceaușescu cu două dosare și i-a propus ca timp de zece zile să nu facă vizite, iar în aceste zece zile în coloana oficială dumnealui să nu fie în mașina prezidențială, ci să fie un ofițer. Eu aveam înălțimea perfectă a lui Ceaușescu, 1,69. Nicolae Ceaușescu i-a zis că nu e de acord cu așa ceva, povestea Dumitru Burlan.

Ce l-a obligat Securitatea să accepte

Ceaușescu era foarte orgolios

Ceaușescu era foarte orgolios ca să lase pe cineva să-i țină locul, chiar și în calitate de sosie. Însă, în cele din urmă acesta a acceptat, fiind  convins că ar fi putut fi victima unui asasinat.

”La început nu a vrut, era cam orgolios. Zicea că nu se poate. Îl convinge Pleșiță că rușii vor să-l omoare și Nicolae Ceaușescu a fost de acord cu dosarul meu. Eu aveam 33 de ani, el avea 50 de ani. A început operațiunea. Treaba mea era să plec de acasă cu tot alaiul, îmbrăcat ca el. Nicolae Ceaușescu nu stătea pe banchetă, stătea în față. Era toamna anului 1972, lumea mă saluta pe străzi. Trebuia să mă comport exact cum se comporta el. Ajungeam la Comitetul Central și mă duceam la serviciul meu și îmi făceam treburile mele personale.

În prima zi am zis că e un exercițiu de apărare. Nu mi s-a spus. Pe urmă generalul Pleșiță mi-a spus ce trebuie să fac. Dacă refuzam mă dădea afară din Securitate și în spatele meu erau trei copii. Nu m-a împușcat nimeni, după zece zile m-am întors la activitatea mea”, a rememorat Dumitru Burlan, la Antena 3.