Așa-i că și ție îți place să guști, cel puțin ocazional, din cartofii prăjiți de la McDonald’s? Sunt savuroși, însă nimeni nu a știut până acum cum să-i recreeze în aceeași formă acasă. Până acum, fiindcă s-a aflat care este secretul gustului savuros al cartofilor prăjiți de la McDonald’s. Este un truc din anii ’50.
Cu toții știm că un consum regulat de fast-food nu este recomandat pentru o stare de sănătate bună. Motivele sunt multe. Produsele McDonald’s, de exemplu, fiindcă despre unul dintre ele vom discuta în materialul de astăzi, au foarte multe calorii, din cauza cantităților mari de grăsimi și zahăr folosite în procesul de preparare.
De asemenea, fast-food-ul, în general, are multe grăsimi saturate și trans, care pot crește nivelul colesterolului și măresc riscul de confruntare cu afecțiuni de natură cardiacă. În plus, acest fel de mâncare este adesea bogat în sodiu, care crește tensiunea arterială și riscul de dezvoltare de accident vascular cerebral.
A te baza pe o astfel de sursă pentru a-i furniza organismului „nutrienți” este o greșeală foarte mare, cu consecințe pe termen lung. Totuși, dacă vreodată ți se face poftă de un produs McDonald’s, nimeni nu spune că nu poți gusta o bucățică dintr-un sandwich sau câțiva cartofi prăjiți.
Este adevărat că, cel puțin cartofii prăjiți de la McDonald’s, au un gust extraordinar. Știi care este secretul acestora însă? Rețeta veche nu este disponibilă publicului. De-a lungul timpului au existat totuși unele încercări de a recrea gustul lor acasă. Unele persoane recomandă folosirea unei combinații de ulei vegetal și seu de vită sau grăsime de rață pentru prăjire, precum și înmuierea cartofilor în apă cu sare înainte de a fi gătiți.
Cartofii prăjiți de la McDonald’s erau gătiți în mod tradițional într-un proces ce consta în două etape. În primul rând, erau lăsați în ulei încins timp de aproximativ un minut pentru a-i găti parțial și pentru a elimina excesul de amidon. Apoi, se lăsau la răcit câteva minute, după care erau prăjiți din nou la o temperatură ridicată, până când deveneau aurii și crocanți.
Uleiul folosit pentru a găti cartofii prăjiți era format, în anii ’50, dintr-un amestec de uleiuri vegetale și seu de vită. Cu toate acestea, la începutul anilor 1980, McDonald’s a schimbat amestecul, înlocuindu-l strict cu ulei vegetal, din cauza preocupărilor legate de efectele grăsimilor saturate asupra sănătății consumatorilor.
Numai că toți clienții McDonald’s au remarcat schimbarea, susținând că mâncarea era mai puțin plăcută la gust. Soluția conducerii lanțului de magazine fast-food a fost să adauge puțină aromă de seu de vită în uleiul vegetal, un obicei care, potrivit unor voci, s-ar practica inclusiv astăzi în unele restaurante.
Este important de precizat că gătitul cu seu de vită sau cu alte grăsimi animale nu este o practică obișnuită în zilele noastre. Pentru persoanele vegetariene, vegane sau pentru pacienți care au restricții alimentare, nu este recomandat.