Secretul gogoşilor de post pufoase. Ce trebuie să faci înainte de a pune drojdia, de fapt
Și ție îți plac gogoșile? În această perioadă, româncele gătesc desertul ținând cont de restricțiile impuse în post. Asta nu înseamnă, însă, că nu te poți bucura de un rezultat delicios. Află în rândurile de mai jos ce trebuie să faci pentru ca gogoșile să iasă pufoase.
Secretul gogoșilor pufoase
Gogoșile sunt un desert preparat pe bază de aluat prăjit, aromatizat în funcție de preferințele gospodinelor. Pot fi preparate în diverse forme și cu produse ce le pot schimba substanțial gustul. Bineînțeles, ele pot fi cumpărate și din brutării, supermarketuri sau diferite alte puncte de vânzare.
De obicei, ele se mănâncă cu zahăr pudră, gem și alte produse și pot fi preparate simple, fără sau cu umplutură. În această perioadă însă, româncele au grijă să elimine din programul alimentar tot ceea ce înseamnă produs de origine animală.
În articolul de astăzi, Playtech Știri îți prezintă o rețetă simplă de gogoși de post. Pentru a ieși pufoase, este nevoie să ții cont de un truc: încălzește întotdeauna apa înainte de a adăuga drojdie în ea. Astfel, aluatul va crește mai mult și mai repede, iar rezultatul final va fi perfect.
Rețetă de gogoși de post
Ingrediente:
- 500 g faină;
- 250 ml apă (călduţă, neapărat!);
- 25 g drojdie proaspătă/10 g drojdie uscată;
- 50 ml ulei;
- 2-3 linguri zahăr;
- 2 fiole esență de vanilie;
- 1 praf de sare.
Mod de preparare:
- Se încălzește puțină apă, în care se dizolvă drojdia.
- Se amestecă făina și sarea, într-un vas de bucătărie.
- Se adaugă drojdia desfăcută în apă călduță, esența și uleiul.
- Se toarnă restul de apă călduță, treptat, și se amestecă continuu, până la obținerea unui aluat omogen, care nu se lipsește de mâini.
- Se acoperă aluatul cu un prosop, preferabil umezit.
- Se lasă aluatul la dospit până își dublează volumul.
- Se unge masa de lucru cu puțin ulei.
- Se pune aluatul de gogoși pe masa de lucru.
- Se frământă aluatul de încă două, trei ori și se întinde cu sucitorul.
- Se formează gogoși cu un pahar și se lasă la crescut încă două, trei minute.
- Se încinge ulei într-un ceaun și se pun gogoșile la prăjit.
După ce gogoșile se coc, se scot și se pun pe un prosop de hârtie, pentru ca acesta să absoarbă excesul de ulei. Se pudrează gogoșile de post cu zahăr vanilat. Sunt curcubeu pe cerul gurii! Poftă bună!