Printre varietățile de gogoși din lume se numără sortimentele numite Paczki, originale din Polonia, compuse din aluat fraged și umplute cu gem. Secretul rețetei stă în făină.
În mod tradițional, gogoșile Paczki sunt servite înainte de postul Paștelui, cu ocazia ”Mardi Gras”, zi specială în care pe străzile țării se plimbă un bou gras, pentru a le aminti oamenilor că nu au voie să mănânce carne în timpul Postului Paștelui. De ”Mardi Gras”, polonezii au dezlegare la aceste gogoși pentru a marca intrarea într-o perioadă abstinență alimentară.
Pune drojdia sfărâmată într-un castron mare, plin cu făină, și amestecă, adăugând treptat laptele călduț și praful de sare. Lasă la dospit preț de 15-30 de minute. Ulterior, pune zahărul, ouăle bătute, coaja de portocală, esența, untul topit și amestecă. Frământă strașnic timp de 10 minute sau până când aluatul devine elastic.
Transferă totul pe o suprafață presărată în prealabil cu făină și frământă din nou cu mâinile. Așază aluatul apoi într-un vas încăpător, uns cu ulei, acoperă-l cu un prosop curat și umed și lasă-l să stea la crescut într-o încăpere caldă timp de 60 sau chiar 90 de minute.
După ce a crescut, întinde aluatul și taie-l cu ajutorul unui cerc sau al unui pahar. Lasă apoi cercurile create să se odihnească pe masă, timp de o oră, în acest fel dublându-și volumul. Înntre timp, pune uleiul la încins, iar când ora de mare așteptare a trecut, pune gogoșile în tigaie și lasă-le să se rumenească bine, două sau trei minute. Gata prăjite, scoate-le într-o farfurie peste care ai pus un prosop de hârtie. După ce acestea s-au răcit, umple-le cu dulceață sau cu crema preferată și presară peste ele zahăr pudră.