Secretul Elenei Ceaușescu a fost dezvăluit. E revoltător ce putea să le facă oamenilor

Secretul Elenei Ceaușescu a fost dezvăluit. E revoltător ce putea să le facă oamenilor
S-a aflat cum tovarășa Elenea Ceaușescu a păcălit oamenii Nicolae Ceausescu mit seiner Frau Elena. Archivfoto, 1970er Jahre., Image: 459145449, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Marc Simon / akg-images / AKG / Profimedia

Un alt secret al Elenei Ceaușescu a ieșit acum la iveală pentru unii dintre români. S-a aflat cum tovarășa a păcălit românii asupra propriei identități. Cum a reușit controversatul personaj istoric să facă asta și cum s-a ținut totul ascuns ani de zile?

S-a aflat cum tovarășa Elenea Ceaușescu a păcălit oamenii

Un alt secret bine ascuns de către soții Ceaușescu a ieșit la iveală. Mulți români nu știu că imaginea soției dictatorului comunist a fost atent studiată. Pe lângă hainele scumpe și rafinate, la însăși puterea și eleganța pe care trebuia să o exprime doar prin numele ei. Și-a început viața cu numele din buletin Lenuța Petrescu, iar după ce s-a căsătorit cu Nicu a decis să facă schimbarea supremă, iar astfel însăși vibrația numelui să fie alta.

Statutul nu-i permitea să se prezinte cu un nume atât de simplu și brut, mai cu seamă că arăta din prima că nu era doamnă de oraș, lucru care i-ar fi adus desconsiderația în rândul unora.De asemenea, aceasta ar fi păcălit și în privința vârstei sale. Anul nașterii a fost modificat din 1916 în 1919, pentru ca oamenii să nu știe că ea era mai în vârstă decât dictatorul.

România era plină de preconcepții și de judecăți aspre, mai cu seamă când venea vorba despre familia tradițională, așa că vremurile au obșinuit oamenii să știe bazele ca fiind unele foarte stricte, unde femeia era mai tânără decât bărbatul, unde ea era nevoită să stea acasă pentru a se îngriji de cămin și de copii, în timp ce stâlpul familiei era la serviciu pentru a aduce pâinea pe masă a tuturor.

De asemenea, femeia ca entitate era slab văzută, iar bărbatul preaslăvit, având cu mult mai multe drepturi și o altă imagine în societate. Lucrurile acestea au fost rămășițe ale vremurilor trecute care s-au pupat extrem de bine cu rigurozitatea și dezumanizarea, neîncrederea și libertatea lipsă a oamenilor din comunism.

Elena Ceaușescu a păcălit românii asupra identității sale
Elena Ceaușescu a păcălit românii asupra identității sale

Ce arată autobiografia sa?

„M-am născut în comuna Petrești, în județul Dâmbovița în anul 1919, la 7 ianuarie. Părinții (n.red. inițiat în document era notat „părinți”) se numesc Nae și Alexandrina ocupația agricultori avere patru hectare de pământ și casă de locuit, între (n.red. inițial termenul era scris „în tre”) anii 1926-1930 am făcut școala în comuna în care m-am născut”
Fragment din documentul autobiografic al Elenei Ceaușescu

”În sat i s-a spus Lenuța lui Briceag. Porecla venea după tată. Nae Peterscu era un țăran cu o anumită stare care își deschisese prăvălie în casă, vindea cuie, ață, sare, țuică, tutun și bricege, o marfă deosebită pe piață”, a spus profesorul universitar Lavinia Betea, într-un episod din seria documentară ”Adevăruri despre trecut”.