Secretul despre Vlad Voiculescu pe care românii nu îl știau. Anchetat și audiat de DNA în liniște

Secretul despre Vlad Voiculescu pe care românii nu îl știau. Anchetat și audiat de DNA în liniște

Vlad Voiculescu, fostul ministru al Sănătății, a fost audiat în secret de DIICOT pentru dispariția unor documente secrete de stat din cadrul ministerului pe care îl conducea.

Secretul despre Vlad Voiculescu pe care românii nu îl știau

Dosarul a fost clasat la finele anului 2019, iar fostul ministru a scăpat de acuzațiile grave care i se aduceau. Vlad Voiculescu a declarat că acest dosar este răzbunarea fostului ministru Florian Bodog și a secretarului general al ministerului Sănătății, pe care i-a revocat din funcție.

După ce a deținut funcția de ministru al Sănătății în Guvernul condus de Dacian Cioloș, între 2016 și 2017, Corpul de control al premierului a sesizat Parchetul General cu privire la dispariția mai multor documente.

S-au pierdut documente secrete

Era vorba despre 4 acte clasificate drept „strict secret” și a 15 documente „secret de serviciu”.

Parchetul General a trimis plângerea spre DIICOT, iar audierile au fost făcute în secret.  S-a început urmărirea penală pe 7 aprilie 2017 pentru divulgare de informații secrete de stat și neglijență în păstrarea informațiilor pe numele lui Voiculescu, potrivit răspunsului primit de Newsweek de la DIICOT.

S-au recuperat în timpul investigației trei dintre cele patru documente importante. În 2019, procurorul a dispus urmărirea penală pe numele lui Vlad Voiculescu în calitate de suspect. Apoi, dosarul a fost clasat la finalul anului 2019.

Vlad Voiculescu a spus la momentul scandalul către anchetatori că nu avea niciun motiv pentru care ar fi vrut să ia documentul.

„Informația din document putea fi regăsită cu ușurință și din surse deschise, respectiv online, și nu a existat nici un motiv pentru care eu aș fi scos acest document în afara instituției și nu am făcut acest lucru”, declara el la acea vreme.

„În ceea ce privește documentele clasificate de nivel secret de serviciu, cu excepția celor două documente emise de DIICOT (și restituite ulterior emitentului) și a unui document care a fost regăsit printre documentele predate la data de 05.01.2017 de către Vasile Voiculescu Vlad, erau documente primite de la Secretariatul General al Guvernului, și erau aferente unor proiecte de hotărâri de Guvern”, se menționează în Ordonanța de clasare a dosarului.

Vlad Voiculescu a vorbit despre ancheta care îl viza, spunând că este o răzbunare. El a mai spus că a fost audiat de două ori de către procuror.

„La nivelul ministerului Sănătății nu exista o procedură prin care la sfârșitul zilei trebuia să predai documentele secrete. Nu exista o limită de timp legată de restituirea acestora. Cel care mi-a făcut plângerea a fost Florin Pușcău, secretar general al ministerului Sănătății și șeful Structurii de Securitate. A fost readus în minister de ministrul Florian Bodog. A fost răzbunare. Știu că au căutat multe lucruri despre mine pentru că, să zicem, eram pe val în timpul protestelor din 2017. Am fost audiat de două ori de procuror”, a declarat Vlad Voiculescu.

Noi probleme pentru Vlad Voiculescu

Recent demis din funcția de ministru al Sănătății în Guvernul condus de Florin Cîțu, Vlad Voiculescu se confruntă cu noi probleme de ordin legal.

Corpul de control al premierul a făcut o plângere privind tentativele consilierului onorific al lui Voiculescu de a accesa baza de date a Registrului Electronic Național de Vaccinări.

DIICOT. Apreluat plângerea, care a fost depusă pe 9 aprilie la Parchetul General, iar procurorii urmează să decidă dacă încep urmărirea penală și dacă îi vor audia pe Vlad Voiculescu și Ștefan Voinea, fostul său consilier onorific.

„Ministerul Sănătăţii a nominalizat patru reprezentanţi care au avut acces la datele din RENV, utilizând contul „monitorizare_minister”, fără a exista un act administrativ de delegare/încredinţare a unor atribuţii, de stabilire a responsabilităţilor şi a limitelor de competenţă sau care să stipuleze perioada de la care au acces la platformă.

La data de 07.03.2021, într-un interval de aproximativ 30 de minute, au existat 181 de încercări nereuşite de acces la platforma RENV utilizând contul „monitorizare_minister” (alocat MS) de pe un IP găzduit pe un server din afara graniţelor României (server privat din Germania)”, se arată în comunicatul Guvernului.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI