Castelul Corvinilor ascunde un secret imens. Șase secole de mistere tresar din cripta veche care a fost construită pentru Ioan de Hunedoara.
Un set de legende continuă să circule de secole despre Castelul Corvinilor din Hunedoara. Totul a început în anii de glorie ai voievodului Ioan, la mijlocul secolului al XV-lea. La începuturile construcției, conform Deliei Roman, muzeograf, încăperea a avut dimensiuni mult mai mici, cu o podea de lemn.
Cercetătorii au descoperit o scrisoare a voievodului trimisă către papa Calicxt al III-lea, la Roma. Ioan solocita atunci o altă capelă cu hramul Sfântului Ioan Botezătorul. Podeaua a fost acoperită cu cărămidă, dându-i capelei un aer maiestuos. Pe timpul restaurării edificiului, în 1960, pardoseala de lemn de dedesubt a fost descoperită. Arheologii au găsit o altă cameră.
„Au stabilit că sub altar ar fi existat o încăpere, care, prin secolul XVI sau XVII ar fi fost umplută cu piatră. Cea mai probabilă funcţionalitate a acestei camere subterane era de criptă, însă nu a fost folosită niciodată”, a subliniat Delia Roman. Cripta urma să fie locul de veci al lu Ioan de Hunedoara, dar a ajuns guvernator al Ungariei, a rămas voievod al Transilvaniei și căpitan al armatei și a a fost înmormântat la Alba Iulia, capitala Transilvaniei din acea vreme.
Replica sarcofagului acestuia încă mai poate fi văzută în criptă. După decesul lui Ioan de Hunedoara, lucrările castelului au fost construite de soția lui. Elisabeta s-a implicat în amenajarea tuturor lucrurilor, în special în partea în care exista balustrada împodobită. Legenda spune că Elisabeta a dat un ordin ca meșterul care se ocupa de balustradă să fie omorât și capul să-i fie tăiat, dacă acesteia nu-i place rezultatul. La cele auzite, meșterul a plecat din castel, lăsând balustrada care și astăzi e neterminată.