29 feb. 2024 | 14:00

Secretul croaților pentru cele mai bune sarmale. Ingredientele surpriză pe care le folosesc în preparat

Sfaturi Culinare
Secretul croaților pentru cele mai bune sarmale. Ingredientele surpriză pe care le folosesc în preparat
Rețetă de sarmale ca în Croația. Ce ingrediente cheie folosesc gospodinele din această țară și cum le prepară.

Gospodinele din Croația pregătesc sarmale într-un mod cu totul deosebit. Sigur nu știai trucul pus în aplicare de acestea pentru a da savoare preparatului. Lămâia, scorțișoara și alunele sunt ingrediente ce trebuie neapărat folosite, dacă vrei să te bucuri de sarmale cu totul speciale.

Sarmalele nu sunt de origine românească, nici turcă

Deși mulți spun că sarmalele sunt preparate tradiționale pentru români, adevărul nu este acesta. Rădăcinile concrete ale rețetei nu sunt bine cunoscute, cu toate că denumirea preparatului este turcească, sarmak înseamnând rulou.

Există multe variante de a prepara sarmale. În țara noastră, gospodinele le prepară, în general, respectând aceeași regulă, ce presupune pregătirea unei compoziții de carne ce urmează să fie rulată în frunze de varză sau de vie, în funcție de preferințe.

Cum să prepari sarmale ca gospodinele din Croația

Compoziția pentru sarmale se pregătește în țară la noi din carne și orez, urmând să fie condimentată cu ingredientele preferate. Frunzele de varză (murate sau fierte din timp) sau de vie sunt cele în care se învelește compoziția, pentru a lua forma unui rulou.

Mulți români sunt fani ai sarmalelor. Această mâncare nu lipsește niciodată de pe masă, de sărbători. Nu este deloc dificil să o prepari. Gospodinele folosesc tot felul de trucuri pentru a-i oferi o aromă deosebită. Astăzi însă, îți vom explica cum să faci sarmale ca în Croația.

Ce ingrediente deosebite folosesc bucătăresele din Croația

Pentru sarmalele gătite de gospodinele din Croația, ai nevoie de o compoziție care să fie compusă din carne de porc, șunculiță și cârnați. Nu se folosește deloc orez. Compoziția trebuie aromatizată cu sare, piper, suc de roșii sau alte ingrediente preferate, în funcție de gust.

Pentru învelirea compoziției nu se folosesc frunze de vie niciodată. Frunzele de varză (nemurate, însă fierte) sunt folosite pentru a forma sarmalele sau cele de sfeclă. În ambele cazuri, frunzele se pun la fiert în apă cu lămâie, scorţişoară şi alune, pentru a le oferi o savoare deosebită.

Rețeta croaților pentru sarmale. Ingrediente și preparare

  • 1 kilogram de carne de porc tocată
  • 100 grame șunculiță și cârnați
  • 150 ml de apă
  • condimente: sare, piper, suc de roșii sau altele
  • 2 verze sau frunzele de la 2 sfecle roșii
  • lămâie, scorţişoară, alune
  1. Se dă carnea de porc prin mașina de tocat.
  2. Se adaugă șunculița și cârnații în compoziție, rumenite anterior.
  3. Se condimentează compoziția cu sare, piper sau alte ingrediente.
    Se adaugă 150 ml de apă în compoziție și se amestecă ingredientele.
  4. Se pregătesc frunzele de varză sau de sfeclă, punându-se la fiert, în apă.
  5. Se adaugă în apa cu frunze de varză sau sfeclă lămâie, scorţişoară și alune.
  6. Se pun frunzele la răcit, după ce au fiert, apoi se ia câte una în mână și se umple.
  7. Se adaugă compoziție în fiecare frunză și se înfășoară sub formă de rulori.
  8. Se îndesează rulourile la ambele capete.
  9. Se repetă pașii (7)-(8), până când se termină compoziția pentru sarmale.
  10. Se toacă frunzele rămase și se așază pe fundul oalei de gătit.
  11. Se adaugă sarmalele și se aranjează în formă circulară, în straturi suprapuse.
  12. Se introduc, printre sarmale, alte condimente, inclusiv sucul de roșii.

Sarmalele ca în Croația sunt gata. Pot fi consumate după ce au fiert la cuptor, timp de 2-3 ore. Se pot servi în forma propriu-zisă sau alături de alte preparate, în funcție de preferințe.

Parteneri
Cine este femeia care stă non stop lângă patul lui Florin Piersic. Soția marelui actor nu știe mai nimic despre relația lor
Redactia.ro
Amestecul minune, folosit de mii de ani, cu care trebuie să-ți uzi roșiile de 3 ori în timpul verii. Recolta va fi dublă, iar legumele mari și sănătoase
Click.ro
O femeie din Iași a păcălit moartea, după ce a vrut să traverseze în grabă prin fața unui TIR
Digi24
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un judecător i-a spus că în căsătorie e permis orice
Digi24
Cum arată adidașii Balenciaga cu care Delia face furori pe internet. Costă o avere! / FOTO
Unica.ro
Vești proaste despre Florin Piersic. I-ar putea tăia piciorul - surse
EVZ.ro
Părinții victimelor lui Vlad Pascu, revoltați după întrebările pe care le-au primit la proces din partea Ancuței Popoviciu. Ce s-a întâmplat în sala de judecată: ”Nu mai am cuvinte”
Spynews
Vladimir Putin a luat decizia finală. Nu mai e cale de întoarcere
Capital.ro
Un nou val de aer rece cuprinde România. Meteorolog: "Scad temperaturile!"
Antena 3
A recunoscut că este din nou singură! Motivul pentru care vedeta noastră și iubitul ei și-au spus „Adio”. E prima dată când vorbește despre asta
Avantaje
REGULA pentru toți românii care cumpără medicamente. Este OBLIGATORIU
Mediaflux
BOMBĂ! A apărut femeia cu care Traian Băsescu a avut o relație de DRAGOSTE
Stiri din Lume
Rugăciune făcătoare de minuni către Maica Domnului, care se rostește de Izvorul Tămăduirii. Aduce vindecare persoanelor bolnave
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
Mesaje de Izvorul Tămăduirii 2024. Ce să le transmiți celor dragi în această zi sfântă, Vinerea Luminată
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro