Secretul ciorbei de burtă s-a aflat. Ce trebuie să faci cu stomacul de vită înainte a îl găti

de: Năstase Mirabela
25 09. 2021

S-a aflat secretul ciorbei de burtă, considerată un adevărat leac pentru mahmureală. Iată ce trebuie să faci cu stomacul de vită înainte de a-l găti.

Secretul ciorbei de burtă s-a aflat

Ciorba de burtă este un preparat delicios, care se poate găti și acasă, nu doar comandat de la restaurant. Această ciorbă iese foarte gustoasă și este și un tratament natural pentru mahmureala de după sărbători. Această rețetă se regăsește în cartea regretatului Radu Anton Roman, denumită “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia). Iată ce secret are această ciorbă. Stomacul de vită se pregătește din timp.

Ingrediente:  

1 kg burtă de vacă sau viţel

1 căpăţână mare usturoi

2 gălbenuşuri  leuştean,

sare, piper

2 kg ciocănele şi picioare de vacă

200 ml oţet

200 ml smântână

500 g zarzavat supă – 2 cepe, 2 morcovi, 2 păstârnaci

Seara:

Pune 5 litri de apă la fiert cu ciocănelele şi picioarele sparte, după care spumează. Spală burta, taie-o în bucăţi potrivite, aruncă grăsimea, curăţă de pieliţa „zbârcită“, și freacă cu mălai şi cu oţet. Ea se lasă până dimineaţa în apă rece în care s-a adăugat și o linguriţă de bicarbonat, pentru a-i scoate acidul din musculatură. După trei ore de fiert, oasele și ciocănelele se scot şi se dezosează, tăind zgârciurile.

Dimineaţa:   

Dimineața, se pune burta la fiert în apa în care au fiert oasele, completată la 5 litri.  Apoi, se rad morcovii, păstârnacul, iar ceapa se toacă la cuţit. După trei ore, oala se trage de pe foc, se scoate burta şi se taie tăieţei de circa 1 cm lăţime – 3 cm lungime. Apoi, se pune totul la fiert pentru încă vreo oră.

Consistența ciorbei trebuie să fie următoarea: cât gros atâta zeamă, deci să scadă vreo 3 litri din cei 5 iniţiali, dacă scade mai mult, se mai adaugă apă. Se pisează apoi și usturoiul, se freacă cu 1 lingură sare (cu vârf), gălbenuşuri, smântână şi puţină zeamă răcită din ciorbă.

Ciorba se drege cu usturoi şi restul, se piperează după gust, iar la final se presară leuştean. Ciorba se mănâcă fierbinte, cu ardei iute.

Radu Anton Roman a fost îndrăgostit de bucătărie

Radu Anton Roman a fost gazetar, scriitor, realizator TV, vânător şi pescar sportiv. El a publicat poezii, însemnări de călătorie, romane şi eseuri, dar a fost implicat și în mai multe proiecte de televiziune şi publicaţii. Din anul 1997, el s-a dedicat în exclusivitate domeniului gastronomic. De menționat este că în 1998, Radu Anton Roman a publicat una dintre cele mai importante lucrări de gastronomie românească “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti”, Editura Paideia.