Mulți turiști străini sau de pe meleaguri se înghesuie să își facă o vacanță în Deltă pentru peisaje, dar și pentru preparatele deosebite făcute cu mare grijă de cei ai locurilor. Care este secretul bucătăreselor din zonă?
Delta este preferată de mulți români, dar în special de turiștii străini care se minunează la vederile fabuloase de la noi. Și acestea nu sunt singurele care îi aduc înapoi în Deltă, ci și mâncarea delicioasă preparată de oamenii locului.
Pe lângă peștele proaspăt prins prăjit și consumat simplu cu usturoi, ciorba de pește iese în prim-plan tuturor. Pentru ca primul fel să iasă impecabil este recomandat să folosim mai multe specii de peștii pe care să le pui la fiert în același vas.
O combinație bună ar fi: fitofag (novac, crap) și răpitor (știucă, șalău). Este mai greu să dispui de atâtea specii de pește la un loc, iar secretul pentru o ciorbă de pește deosebită este utilizrea tacâmurilor de pește.
Poți face supă doar din capurile, cozile și peștii micuți. Dacă se fierb împreună sunt de-a dreptul delicioși. Carnea nu are nevooie să fiarbă mult, așa că nu e nevoie să stea mai mult de 15 minute pe foc.
Un altul este legat de acreala pusă în preparat care nu este borș, ci oțet. De asemenea, se servește separat cu mujdei de usturoi, după ce zeama se bea.
-De asemenea, pentru o ciorbă de pește reușită, este recomandat să folosiți doar pește din râuri. Asta deoarece, peștele de crescătorie are un gust mai slab din cauza hranei.
-Bineînțeles, cea mai bună ciorbă de pește este cea făcută din pește proaspăt. Congelarea acestuia strică gustul ulterior al ciorbei.
-Este important să menționăm că nu apa de Dunăre dă gustul ciorbei de pește. Acesta este cel mai probabil un mit, pe care îl poți transmite și tu altor persoane.
Nu poate fi numită și ”borș de pește” deoarece această ciorbă este acrită cu oțet, nu cu borș din tărâțe. -Așadar, denumirea corectă este ”ciorbă de pește”.
Locuitorii din Delta Dunării nu mâncau ciorba în farfurie cu pește în ea. Peștele se servea separat cu mujdei, iar ciorba după pește. (Sursa: știridinlume.ro)