Secretul celui mai bun piure de cartofi. Cum îl face Chef Florin Dumitrescu să iasă pufos
Chef Florin Dumitrescu le-a oferit fanilor secretul pentru cel mai bun piure de cartofi. Pare un preparat simplu de făcut, dar atenția la detalii contează foarte mult. Cum îl face celebrul jurat de la emisiunea ‘Chefi la cuțite’?
Rețetă de piure de cartofi: cum îl prepară chef Florin Dumitrescu?
Piureul de cartofi se servește acum peste tot în lume, iar de obicei este consumat ca garnitură. Majoritatea gospodinelor îl fac foarte simplu și îl amestecă bine cu puțin unt, lapte, sare și piper. El se face foarte simplu, rapid și este o alternativă bună pentru un prânz copios.
Românii sunt obișnuiți să îl consume alături de șnițele sau de ostropel. Mulți dintre ei îl preferă gătit cu puțin unt, iar lângă el un copan de pui cu celebrul sos roșu asezonat cu usturoi și mirodenii. Iată că chef Florin Dumitrescu le face o bucurie fanilor și împărtășește un secret deosebit.
- Ingrediente
5 – 6 cartofi
300 ml lapte
100 g unt
sare și piper.
- Mod de preparare
Pune o oală cu apă la fiert în care adaugi sare. Între timp, spală cartofii, curăță-i de coajă și adaugă-i în recipient după ce apa a început să fiarbă. În timpul acesta, topește untul și încălzește laptele pe care le amesteci împreună. Verifică legumele cu o furculiță, iar după ce sunt gata adaugă câte un pic din amestecul de lapte și unt.
Omogenizează totul cu ajutorul unui tel, mai apoi potrivește cu sare și piper. Este important ca piureul tău să nu fie foarte moale, dar nici tare. Lasă-l câteva minute să se răcească, iar mai apoi consumă-l cu plăcere.
Istoria piureului
Istoria piureului se întinde pe zeci de mii de ani și traversează peisajul rural irlandez. Hannah Glasse, autoarea cărții ‘Arta de a găti’, scrisă în secolul al XIII-lea, i-a instruit pe cititori să îi curețe și să îi pună într-o cratiță în care să-i zdrobească alături de lapte, unt și sare.
Interesul pentru piure a crescut în special în timpul celui de-al doilea Război Mondial. Inovațiile ERRC din anii 1950 au adus oamenilor piure din cartofi uscați. Cercetătorii au descoperit că legumele acestea cel mai probabil au fost domesticite în Anzii Peru și nord-vestul Boliviei (8.000 î.Hr.).
Ei erau foarte diferiți de cartofii pe care îi cunoaștem astăzi. Aveau un gust amar și diverse forme și dimensiuni. De asemenea, erau ușor otrăvitori. Oamenii din Anzii îi foloseau înmuiați într-un amestec de lut și apă. Azi, ei se regăsesc în vârful listei de cumpărături și sunt adorați de toată lumea, fiind în trecut știuți drept leguma săracului.