Pentru că se apropie sezonul tomnatic, gospodinele găsesc cele mai bune rețete pentru mâncăruri și băuturi specifice anotimpului ploios. Pe lângă o cană de ciocolată caldă, ceai sau lapte, românii adoră să savureze un pahar din cel mai dulce must. Iată un truc genial care te ajută să prepari cea mai bună băutură de toamnă.
Poate nu știai, dar mustul este extrem de benefic pentru organismul uman. Această licoare specifică toamnei fortifiază sistemul imunitar și conține vitamina C. Cu toate acestea, specialiștii îți recomandă să nu consumi multe pahare consecutive, deoarece mustul conține alcool.
Mustul din struguri este extrem de popular, iar cele mai vechi rețete tradiționale de must conțin mici secrete care te ajută să prepari cea mai gustoasă băutură. De exemplu, gospodinele spun că pentru a face un must de nota 10 trebuie să alegi fructele cu mare atenție.
Mai exact, strugurii trebuie să fie foarte bine copți, proaspăt culeși și să nu fi fost afectați de vreo boală specifică fructelor.
Apoi, este imperativ necesar să speli foarte bine strugurii în apa curată, fie într-un coș de nuiele, fie într-un vas de bucătărie cu sită. Mai departe, boabele de struguri se culeg individual, după ce dai codițele la o parte.
Etapa zdrobitului strugurilor este preferata celor mici din mediul rural. Acest proces se poate face cu un aparat special (presă) sau cu propriile mâini, așezând boabele de struguri în câteva straturi de tifon.
Sucul pe care l-ai obținut se fierbe cu zahăr în vasul emailat, timp de o oră. În timpul fierberii, se amestecă încontinuu și se înlătură spuma de deasupra.
După ce s-a fiert, sucul se lasă la răcit și apoi se toarnă în sticlele sterilizate, închise ermetic. Dacă nu sunt sigilate etanș, aerul va face mustul să fermenteze. Mustul trebuie așezat în locuri răcoroase.
În cazul în care se dorește obținerea unui must fără fierbere la foc, atunci strugurii zrobiti și sucul se țin într-un recipient câteva ore, în funcție de tipul de strugure.
Mai departe, strecurăm mustul, iar sucul obținut se toarnă în recipientele de sticlă. Nu uita să le lași câteva zile, pentru că lichidul tulbure să se limpezească. Mustul din struguri se savurează rece sau la temperatura camerei.