Secretul celui mai bun chec de gutui. Este perfect pentru postul Crăciunului
Cum să prepari un desert spectaculos în postul Crăciunului? Nu trebuie să respecți mulți pași și este foarte simplu de făcut și de cei care calcă pentru primele dăți în bucătărie. Ce trebuie să faci ca să pregătești un chec de gutui spectaculos?
Rețetă pentru chec de gutui
Gutuile sunt încă vedeta pentru că toamna nu s-a terminat pe deplin. Gospodinele profită încă de timpul lor și prepară deserturi simple din acestea. Desigur că pentru cei care țin postul este mai greu, iar variantele sunt mai puține. Iată că poți face acest desert și pentru perioada în care nu mănânci de dulce.
Nu trebuie să îți faci griji că nu îți va ieși pentru că este foarte simplu și chiar îl poți prepara alături de copiii tăi care sigur se vor bucura să participe la pregătirea ultimului fel care încheie seara.
Este indicat să folosești praf de copt pentru a fi mai pufos și aerat. În cazul în care utilizezi drojdie trebuie să ai mai multă grijă la tipul de făină pe care îl folosești. Amestecă bine toate ingredientele pentru a se omogeniza și nu uita să adaugi nuci sau stafide pentru o textură aparte în checul tău.
Ingrediente și mod de preparare
- Ingrediente
1 gutuie mare aprox. 350 g
▢60 g zahăr pentru caramelizat
▢100 ml de apă
▢2 linguri de rom esență de rom
▢50 g stafide
▢250 g făină
▢8 g praf de copt de preferat cu șofran
▢5 g bicarbonat
▢150 g zahăr
▢1/2 linguriță pudră de vanilie
▢1 linguriță coajă rasă de lămâie
▢1/2 linguriță scorțișoară
▢100 ml ulei
▢150 ml lapte vegetal poate fi și apă dacă nu aveți
▢2 linguri de oțet
▢un praf de sare (Sursa: bucate-aromate.ro)
- Mod de preparare
- Curățați gutuia și tăiați-o cubulețe.
- Puneți cele 60 g de zahăr la caramelizat într-o crăticioară mică. Când zahărul devine brun deschis, adăugați 100 ml de apă, 2 linguri de rom și cuburile de gutuie.
- Lăsați gutuia să fiarbă înăbușit timp de 10 minute în siropul aromat.
- Scurgeți siropul în care a fiert gutuia într-un castronel și lăsați cuburile să se răcorească.
- Puneți stafidele la hidratat în siropul scurs de la gutui.
- Când cuburile de gutuie s-au răcit, iar stafidele s-au hidratat, aprindeți cuptorul la 180 de grade și puneți hârtie de copt într-o formă de chec.
- Amestecați ingredientele solide într-un vas (făină, zahăr, praf de copt, bicarbonat, sare, vanilie, scorțișoară, coajă de lămâie) și pe cele lichide în alt vas (ulei, lapte vegetal, oțet).
- Turnați ingredientele lichide peste cele solide și mixați puțin până obțineți un aluat omogen, de consistența unei smântâni groase.
- Scurgeți bine stafidele de lichid.
- Dați deoparte câteva cuburi de gutuie și câteva stafide, iar pe restul adăugați-le în aluat și amestecați.
- Turnați compoziția în forma de chec. Presărați deasupra restul de gutuie și stafidele păstrate deoparte.
- Dați checul la cuptor pentru 40-45 de minute sau până când trece testul cu scobitoarea.
- Lăsați checul să se răcească înainte de a-l felia.