Cu poți să gătești gutuile la cuptor? Toamna sunt preferatele tuturor, iar gospodinele au multe rețete în care le introduc. Cum se prepară corect pentru ca aroma acrișoară să nu persiste?
Gutuile sunt vedetele primului sezon rece. Acestea nu sunt adorate de toată lumea în stare crudă pentru că au o textură nisipoasă și un gust acrișor. Cu toate astea, aproape toți românii aleg să le prepare cu zahăr și să facă dulceață sau gem din ele pentru iarnă.
Deși mulți ar crede că nu există multe posibilități în a le introduce în mai multe rețete, nu este așa deloc. Poți face un desert rapid, ușor și sănătos pentru copii doar cu câteva fructe și puține mirodenii.
4 gutui mari
4 linguri de unt
zahar brun
scortisoara
Mod de preparare: taie gutuile pe jumătate și curăță-le partea din mijloc. Pune câte o lingură de unt în fiecare gutuie și presară zahăr brun și scorțișoară după gust peste ele. Nu trebuie să te ferești să le pui arome din belșug. Coace totul la cuptor preț de 40 de minute la 180 de grade Celsius și vei avea un desert delicios și sănătos pe masă.
4 gutui mari
100 g unt
o cana de zahar
3 linguri de miere
o cana cu miez de nuca macinat
scortisoara, un pliculet de zahar vanilat
Mod de preparare: taie gutuile în sferturi, curăță semințele și coaja și taie totul felii, dar nu foarte groase pentru a se găti rapid. Unge tava cu o bucată de unt și așează cu grijă feliile de gutui. Presară zahăr peste, nucă măcinată, scorțișoară și zahăr vaniat. Dizolvă mierea în apă caldă și adaugă treptat peste gutui. Lasă la cuptor totul la foc mediu până când se înmoaie fructele. Poți să le servești ca atare sau alături de câteva clătite americane pufoase, acela reprezentând sosul lor. Va ieși cu siguranță extrem de delicios.
3 gutui mari
50 grame de unt (sau o lingura de ulei in varianta de post)
100 ml vin rosu
75 grame de zahar
50 grame de miez de nuca
un varf de cutit de piper rosu
un sfert de lingurita de cardamom macinat
o jumatate de lingurita de scortisoara (sau dupa gust)
Mod de preparare: Este același mod de preparare ca în cazul rețetei gutuilor cu miere. Aici trebuie să fii atent la cantitatea de vin.