Secretul celui mai bun aluat pentru gogoși. Așa vei prepara cele mai pufoase delicii

de: Cătălina Burghelea
03 09. 2022

Este suficient să privești o singură poză cu gogoși mari și pufoase, ca să ți se facă o poftă nemaipomenită. Celebre pentru ușurința cu care se prepară, aceste dulciuri reprezintă una dintre gustările preferate ale românilor. Pentru ca rețeta de desert să fie perfectă, gospodinele trebuie să acorde o mare importanță aluatului.

Rețeta celor mai pufoase gogoși

Gogoșile de casă sunt foarte ușor de făcut, dacă ții cont de sfaturile noastre. Aluatul pe care ți-l dezvăluim mai jos poate fi folosit atât la gogoși prăjite în tigaie, cât și rumenite la cuptor. Când sunt gata, le poți servi doar cu puțin zahăr pudră deasupra sau cu topping de ciocolată sau fructe. Indiferent de alegerea făcută, gustul va fi irezistibil.

Secretul unui aluat reușit

Ai nevoie de următoarele ingrediente pentru aluatul de gogoși:

  • 1 kilogram de făină de grâu 0000
  • 260 de grame de zahăr
  • 40 de grame de drojdie proaspătă
  • 80 de grame de unt
  • 4 ouă
  • 1 linguriță de vanilie sau rom
  • 200 de ml de lapte cald.

Pași de urmat

Începe prin a pune făina într-un bol mare, formează un vulcan cu ea, apoi pune laptele și drojdia în centru. Între timp, topește untul în cuptorul cu microunde, după care omogenizează cu făina și restul ingredientelor, adică adaugi ouăle, zahărul și vanilia/romul. Frământă totul până când obții o textură netedă și elastică.  Dacă aluatul este prea lipicios, toarnă puțină făină. O compoziție foarte uscat se rezolvă cu puțin lapte.

Când aluatul de gogoși nu se mai lipește de mâini, formează o minge cu el și las-o în lighean o oră (ca să se odihnească și să-și dubleze volumul). Acoperă bolul cu o cârpă curată sau folie de plastic.

Prăjite sau coapte – cum le preferi?

După 60 de minute, aluatul trebuie să arate voluminos. Întinde-l cu sucitorul până când are 1 cm grosime, apoi taie gogoșile și pune-le pe o tavă tapetată cu hârtie de copt. Sau poți folosi un pahar pentru a da forme gogoșilor tale. Lasă-le să se odihnească 10 minute, după care gătește-le după bunul plac.

Pentru aluatul gogoșilor prăjite, trebuie doar să încălzești mult ulei și să introduci una câte una în cratița încinsă. Întoarce-le des ca să se rumenească uniform, iar la final așază-le pe hârtie absorbantă. Dacă le preferi coapte, preîncălzește cuptorul la 180 °C și coace-le 10 minute. Reține că gogoșile coapte sunt mai puțin suculente, cu o consistență pufoasă, dar nu la fel de moi ca cele gătite în ulei. Decorează dulciurile cu glazură de căpșuni, de ciocolată sau cu zahăr pudră.