28 nov. 2024 | 17:53

Secretul celui mai bun aluat de cozonac. Rețeta cu care nu dă greș nicio gospodină. Ce ingredient special să folosești

Sfaturi Culinare
Secretul celui mai bun aluat de cozonac. Rețeta cu care nu dă greș nicio gospodină. Ce ingredient special să folosești

Cozonacul este desertul tradițional de sărbători care aduce aroma copilăriei în fiecare casă. Totuși, obținerea unui aluat pufos, bine crescut și aromat poate fi o provocare pentru multe gospodine. Secretul constă nu doar în respectarea pașilor, ci și în utilizarea unui ingredient special care face diferența.

Ingredientul secret pentru un aluat perfect

Unul dintre ingredientele care garantează reușita cozonacului este smântâna grasă. Adăugată în aluat, aceasta contribuie la o textură mai fină, menținând cozonacul pufos mai mult timp. Smântâna nu doar îmbunătățește consistența, ci și adaugă o aromă subtilă și plăcută.

Rețeta detaliată pentru cozonac

Ingrediente:

  • 1 kg de făină de calitate superioară
  • 6 gălbenușuri
  • 200 g de zahăr
  • 500 ml de lapte gras, călduț
  • 50 g de drojdie proaspătă (sau 14 g de drojdie uscată)
  • 100 g de unt topit (82% grăsime)
  • 3 linguri de smântână grasă (minim 20% grăsime)
  • Coaja rasă de la o lămâie și o portocală
  • 1 linguriță de sare
  • 1 linguriță de extract de vanilie
  • 1 linguriță de rom sau esență de rom

Ingrediente pentru umplutură:

  • 200 g de nucă măcinată
  • 100 g de zahăr
  • 3 linguri de cacao
  • 100 ml de lapte fierbinte
  • 2 albușuri bătute spumă

Mod de preparare:

1. Pregătirea maialei:

  • Dizolvă drojdia în 100 ml de lapte călduț, adaugă 1 lingură de zahăr și 2 linguri de făină. Amestecă bine și lasă compoziția să crească timp de 15 minute, într-un loc călduț.

2. Pregătirea aluatului:

  • Într-un bol mare, cerne făina și fă o adâncitură în mijloc.
  • Adaugă gălbenușurile frecate cu zahărul, sarea, coaja de lămâie și portocală, extractul de vanilie și romul.
  • Toarnă laptele călduț și maiaua peste făină, apoi începe să frămânți ușor.
  • Adaugă smântâna și untul topit treptat, continuând să frămânți până obții un aluat elastic și nelipicios.
  • Acoperă aluatul cu un prosop curat și lasă-l să crească timp de 1-2 ore, într-un loc cald, ferit de curenți de aer.

3. Pregătirea umpluturii:

  • Amestecă nuca măcinată cu zahărul și cacao. Toarnă laptele fierbinte și omogenizează. După ce se răcește, încorporează albușurile bătute spumă.

4. Modelarea cozonacilor:

  • Împarte aluatul în două sau trei părți, în funcție de mărimea tăvilor. Întinde fiecare parte pe o suprafață unsă cu ulei, adaugă umplutura și rulează strâns.
  • Pune cozonacii în tăvi tapetate cu hârtie de copt și mai lasă-i să crească timp de 30 de minute.

5. Coacerea:

  • Unge cozonacii cu un ou bătut și presară zahăr sau nucă pentru decor.
  • Coace-i în cuptorul preîncălzit la 180°C, timp de 35-40 de minute. Dacă observi că se rumenesc prea repede, acoperă-i cu folie de aluminiu.

Trucuri pentru un cozonac perfect:

  1. Temperatura ingredientelor: Asigură-te că toate ingredientele sunt la temperatura camerei înainte de a începe.
  2. Făina: Folosește o făină cu un conținut ridicat de gluten, care ajută aluatul să fie elastic și să crească frumos.
  3. Frământarea: Aluatul trebuie frământat cel puțin 20 de minute pentru a activa glutenul.
  4. Locul de dospire: Alege un loc cald și ferit de curenți de aer pentru a lăsa aluatul să crească.

Cu această rețetă și ingredientul special – smântâna grasă – vei obține un cozonac savuros, moale și aromat, care va impresiona orice invitat la masa de sărbătoare!

Parteneri
Secretele chipului lui Călin Georgescu, dezvăluite de un fizionomist: „Trăsăturile acestea se regăsesc la un …”
Redactia.ro
„Sunt vai de steaua mea” Cine este David, omul străzii care i-a impresionat pe internauți. Vorbește fluent limba engleză, deși nu a studiat-o niciodată
Click.ro
Mesajul lui Selly pentru tineri, înaintea alegerilor. „Noi putem acum, fiecare dintre noi, să dăm ceva înapoi acestei țări”
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
EXCLUSIV / Vedeta TV din România s-a măritat în secret!! A avut o nuntă ca-n filme! Detalii despre marele eveniment
Unica.ro
Gabriela Lucuțar, de nerecunoscut. Regina Întunericului s-a schimbat complet în ultimii ani
EVZ.ro
Ce altă pasiune mai are cuțitul de aur al lui Ștefan Popescu de la Chefi la cuțite în afară de bucătărie. Alexandru Procopiu: „Banii de care nu am nevoie...”
Spynews
CCR îl va elimina pe Călin Georgescu din alegeri? Decizia așteptată de toată România
Capital.ro
Cum arată apartamentul în care locuiește Maurice Munteanu. Canapeaua din living costă 8.000 de euro, iar masa e 4.000 de euro. Cât a costat locuința plină de stil
Avantaje
RĂSTURNARE DE SITUAȚIE! Călin Georgescu CERE URGENT votanților săi după decizia de RENUMĂRARE A VOTURILOR
Mediaflux
Călin Georgescu a fost favorizat de TikTok, conform CSAT. Cum a ajuns, de fapt, viral candidatul la Alegerile Prezidențiale 2024
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Ce semnifică simbolul care apare în videoclipurile lui Călin Georgescu. Este mai mult decât un obiect de decor
Antena 1
Fabulos! Ce simbolizează cravata purtată de Călin Georgescu în studioul televiziunilor?
Shtiu.ro