Secretul celor mai delicioși cârnați de mangaliță. Ingredientul special care le dă un gust deosebit

de: Bișinicu Andreea
26 01. 2023

Românii adoră preparatele tradiționale autohtone, indiferent că vorbim despre sarmalele și cozonacul de Crăciun, ouăle înroșite de Paște sau cârnăciorii savurați la un țap de bere. Care este ingredientul secret care îi dă un plus de savoare preparatului.

Cum se prepară cei mai delicioși cârnăciori de mangaliță

Ingrediente

  • 3-4 cartofi fierţi sau copţi în coajă
  • 1/4 legătură pătrunjel
  • sare (după gust)

Cârnăciori cu legume

  • 300 gr cârnăciori de mangaliţa (aproximativ 15 – 16 bucăți),
  • 1 ceapă albă medie,
  • 1 ceapă roşie mică,
  • 1 ardei gras verde,
  • 1 lingură ulei de măsline,
  • sare, piper negru.

Sos picant cu usturoi

  • 8 linguri ulei de măsline
  • 1-2 căţei de usturoi
  • 2 linguriţe rase pastă de ardei iute
  • 2 linguriţe pastă de roşii
  • 1/4 linguriţă chimion măcinat
  • sare (după gust)

Citește și Cât se lasă cârnații la afumat. Greșeala uriașă pe care o fac mulți români

Cum se prepară cârnații de mangaliță

Pentru a prepara sosul picant, pentru început, vei amesteca toate ingredientele în blender sau mixer, după care vei adăuga sare, după gust. Apoi, adaugă 1 sau 2 căţei de usturoi și lasă sosul să stea la odihnit.

În continuare, vei tăia ceapa rondele nu foarte subţiri, iar ardeiul se taie în formă de cuburi. Într-o tigaie mai mare vei turna o lingură de ulei și o vei lăsa la încins.

Sotezi bucățile de ceapă şi ardei la foc mare, timp de patru minute, timp în care amesteci legumele, până ce încep să se rumenească. După ce au devenit crocante, scoți legumele într-un bol de dimensiuni medii.

În aceeaşi tigaie vei adăuga cârnăciorii şi 50 ml apă. Pune capacul și lasă totul la fiert cam 3-4 minute. După ce s-a scurs timpul, scoate capacul şi lasă-l până ce apa se evaporă complet şi cârnăciorii încep să sfârâie în tigaie.

Lași cârnații să se rumenească pe o parte, după care îi vei întoarce pe cealaltă parte. Dacă uleiul sare prea tare din tigaie, poți să pui din nou capacul, preț de 10 minute. Cârnăciorii se scot peste legume și se adaugă 2 linguriţe sos picant, după care se amestecă extrem de uşor.

Preparatul e gata, trebuie doar să pui preparatul de platou. Alături, vei rupe cartofii fierţi şi curăţaţi de coajă, pe care îi vei presăra cu sare grunjoasă. Urmează să picuri 2-3 linguriţe de sos picant peste cârnăciori și pătrunjel tocat peste cartofi. Poftă bună!

Citește și Ce conţin cârnaţii din Lidl, Carrefour, Kaufland sau Penny. Te vei gândi de două ori înainte să îi cumperi