Secretul celor mai bune saleuri de casă. Ce trebuie să pui în aluat ca să iasă fragede. Se vor topi în gură
Saleurile de casă sau sărățelele, așa cum mai sunt denumite, sunt o gustare rapidă, ieftină și gustoasă. Un aluat fraged este secretul saleurilor, iar dacă respecți indicațiile rețetei, acestea vor fi un deliciu. Pur și simplu, se vor topi în gură! Iată cum trebuie să procedezi și care este ingredientul secret!
Secretul celor mai bune saleuri de casă
Saleurile de casă se prepară cu ingrediente la îndemână, pe care le ai deja în casă. Aluatul se face ușor și poate fi prelucra în diferite moduri. Din aproximativ o jumătate de kilogram de făină ies cam trei tăvi mari de saleuri.
Ingrediente
- 500 g faină
- 1 linguriță zahăr
- 50 ml lapte călduț
- 25 g drojdie proaspătă sau 7 g uscată
- 200 g untură de porc sau 280 g unt gras cu min 80% grăsime sau mix din cele două
- 100 g smântână acrișoară cu 20% grăsime
- 2 gălbenușuri
- 20 g sare
Apoi, în afară de ingredientele menționate mai sus, se mai adaugă un ou pentru uns, puțină boia dulce, semințe de chimen, mac sau susan, puțin cașcaval ras.
Mod de preparare
Primul pas peste pregătirea aluatului. Făina se pune în castronul robotului de bucătărie. Se face o adâncitură în făină și se fărâmițează drojdia. Se presară zahărul și se umezește totul cu puțin lapte cald.
Se lasă drojdia cca 5 minute să se activeze, se pun gălbenușurile, smântâna și ingredientul secret, care face ca saleurile să iasă fragede și să se topească în gură: untura. Cei care nu au la îndemână acest ingredient îl pot înlocui cu unt de 82% grăsime. Proporția este de 140 g unt la 100 g de untură.
Sarea se presară la marginile castronului, pentru a nu intra în contact cu drojdia. Este nevoie de o cantitate de 4% sare, în raport cu cantitatea de făină. Apoi se frământă 2-3 minute până se leagă compoziția, rezultând un aluat neted, deloc lipicios. Aluatul se învelește într-o folie de plastic, iar apoi se introduce la frigider pentru 30 de minute.
Apoi, aluatul se scoate din frigider și se împarte în două. Prima foaie de aluat trebuie să aibă cam 304 mm grosime. Se ia un ou, se bate bine cu sare și boia dulce, și se aplică peste foaie, cu ajutorul unei pensule. Apoi se decupează saleurile, în funcție de forma dorită, se presară cu chimen sau cu semințe de susan/mac.
Poți adăuga, pe unele dintre ele, și cașcaval ras, pentru o mai mare diversitate. Saleurile se pun în tăvi tapetate cu hârtie de copt și urmează a fi coapte în cuptor. Cuptorul se preîncinge la 180 de grade cu ventilație, iar saleurile se coc 12-14 minute la 180 de grade. Se scot din cuptor când se rumenesc frumos.