Secretul celei mai bune socate la început de vară. De ce nu trebuie spălate florile de soc

de: Ana Chivu
16 05. 2022

Este sezonul socului, iar românii adoră să consume celebra băutură răcoritoare făcută din florile care au un parfum deosebit. Socul este consumat în multe regiuni ale lumii, iar din florile lui poți face dulceață, sirop și chiar vin. Cu siguranță cea mai cunoscută este răcoritoarea cu lămâie, soc și zahăr pe care românii o beau în special în vizitele din copilărie. Cum trebuie să o prepari corect și care este motivul pentru care gospodinele nu spală niciodată florile?

Truc pentru socată: de ce nu trebuie spălate florile de soc

A venit sezonul socului, iar parfumul amețitor al florilor deja te duce cu gândul la minunățiile pe care le poți gusta. Socul este consumat în multe regiuni ale lumii, iar din flori poți face dulceață, sirop, vin și o răcoritoare fantastică.

Cu siguranță românii au băut cel puțin o dată această băutură într-o vizită din copilărie. Deși se consideră o răcoritoare, este ușor alcoolizată, nivelul de alcool crescând cu atât mai mult cu cât este lăsată la fermentat.

Ea trebuie să fie consumată cu moderație de cei care se urcă la volan, dar și de către copii. Trebuie să respecți câteva reguli când vine vorba despre ea.

Este esențial să culegi socul dintr-o zonă curată și nepoluată pentru că nu trebuie să speli florile. Poate nu ți se pare tocmai normal să nu faci asta, dar trebuie să știi că dacă le speli ele își vor pierde polenul, aroma și dulceața lor.

Mai mult decât atât, dacă ai în gând să te apuci de o astfel de băutură pentru musafirii tăi, pregătește-o într-un borcan mare de sticlă. Un recipient de plastic ar strica gustul ei. De asemenea, trebuie să adaugi drojdie proaspătă, detaliu care va accelera procesul de fermentație.

De ce ingrediente ai nevoie?

  • Ingrediente

10-12 pălării de flori de soc
½ kg zahăr sau după preferinţă, în funcţie de cât de dulce vrei să fie socata
5 l apă
10 g drojdie proaspătă
4 lămâi netratate

  • Detalii

Socul este un gen de plantă din grupa arbuștilor. Acesta face parte din familia Adoxaceae, iar cel mai cunoscut este socul negru. Arbustul are ramurile curbate și o înălțime cuprinsă între 1 și 10 metri.

Scoarța lui are culoarea verde-gri și este fisurată, iar frunzele apar primăvara. Florile sunt extrem de parfumate și frunzele au un miros neplăcut atunci când sunt frecate în mâini. Fructele se prezintă sub forma unor bobițe negre de 6-8 cm, dispuse pe ciorchine. El se înmulțește prin semințe.