Românii adoră să consume salate în special lângă o bucată de carne sau lângă un preparat puțin mai gras. În felul acesta au parte și de prospețime la prânz sau la o cină târzie. Mulți dintre ei iubesc salata de primăvară cu roșii, castraveți și ceapă sau salatele de rădăcinoase. Preferata tuturor însă este veșnica salată de varză. Cum poți să o scoți din anonimat și să îți surprinzi invitații la un prânz de weekend în grădina casei tale? Bucătarii folosesc un ingredient special pentru ea.
Salata de varză dulce aproape că este nelipsită în sezonul cald. Aceasta este combinată cu puține ingrediente care îi oferă un gust deosebit. Românii consumă salate în special lângă o bucată de carne bine pregătită sau în șaorma ori în diverse sandvișuri. Mulți o preferă cu morcov ras, sare, piper și puțin ulei de măsline. Acesta este ingredientul secret, iar unele gospodine o prepară cu unt topit.
Aceasta se face extrem de simplu și este delicioasă, dar mai ales oferă prospețime întregului prânz. Un ingredient pe care îl pun puțini oameni este usturoiul. Cu siguranță o să îi surprinzi pe invitații tăi dacă vei pune doi căței de usturoi pisați în sosul pentru salată. Iată de ce ai nevoie!
200 g varză
un morcov
un castravete
doi căței de usturoi
două linguri ulei
o lingură suc de lămâie
două lingurițe sos de soia
unt topit
piper negru
Taie varza cu un cuțit sau cu ajutorul unui robot de bucătărie. Morcovul trebuie dat pe răzătoare rapid și după lăsat într-un bol cu varza. Pune în alt recipient sos de soia și ulei, unt topit, suc de lămâie, usturoi zdrobit, piper negru proaspăt râșnit, sare și amestecă bine până când sosul se omogenizează.
Adaugă legumele tăiate la final și amestecă foarte bine până când toate fâșiile de varză sunt atinse de sos. Unele gospodine preferă să facă această rețetă cât mai simplă, dar și cu un gust mai bogat, așa că folosesc maioneză să lege totul. Fă o maioneză de casă, iar mai apoi amestecă totul cu morcovul ras și varza tăiată subțire.
Pune sare și piper după gust, dar nu uita de încă puțin suc de lămâie. În cazul în care vrei ca salata să fie mai cremoasă și să aibă o textură mai aparte, pune peste două sau trei linguri de smântână grasă și amestecă din nou totul pentru a se omogeniza. Este servită rece!