Secretele Elenei Ceaușescu în postura de mamă. Lucrurile care nu se știau despre soția dictatorului
Cea mai iubită fiică a României Socialiste, Elena Ceaușescu era văzută ca exemplul suprem al mamei din era socialistă. Totul trebuia să fie perfect, iar ea să fie descrisă ca simbolul drept de urmat.
Secretele Elenei Ceaușescu în postura de mamă
Pentru o vreme la sfârșitul anilor 1970/1980, Elena Ceaușescu a fost una dintre cele mai puternice femei de pe Pământ. Cealaltă, prim-ministrul Marii Britanii, Margaret Thatcher, a fost aleasă de oamenii din țara ei.
Elena Ceaușescu a fost poate nu doar cea mai puternică femeie de pe continent, ci și cea mai urâtă. De-a lungul conducerii sale, Ceaușescu și soția sa au organizat un cult al personalității în jurul lor, care în multe privințe a fost paralel cu cel al lui Mao, Stalin și Hitler.
S-a născut într-o familie de țărani și nu a terminat niciodată liceul. La fel ca mulți alți oameni săraci de la începutul secolului al XX-lea, ea a apelat la comunism ca un mijloc prin care săracii muncitori puteau avea un cuvânt mai larg, sau singurul, despre modul în care era condusă țara.
Lucrurile care nu se știau despre soția dictatorului
Prin tehnicile de fabricare a prestigiului, aparatul de stat a creat în jurul Elenei Ceaușescu, reprezentarea mamei exemplare. În jurul ei s-a construit un alt cult al personalității. În declarațiile oficiale, a fost denumită „Mama națiunii”.
Mulți români aveau alte nume nu atât de măgulitoare pentru ea. Din toate punctele de vedere, Elena era crudă, nu strălucitoare, vicleană, răzbunătoare și extrem de preocupată de aspectul ei nu atât de bun.
Pe măsură ce Elena a călătorit în lume, a devenit din ce în ce mai geloasă pe ceea ce aveau alții. În China, a fost geloasă pe puterea soției lui Jiang Qing Qing. În Filipine a fost geloasă pe stilul de viață opulent și aspectul frumos al lui Imelda Marcos.
Pe măsură ce treceau anii, ea a devenit atât de zadarnică încât nu a permis publicarea imaginilor de profil ale ei. Fotografiile care au ajuns în fața publicului au fost de obicei tratate într-un anume fel. Elena era conștientă de nasul ei mare, de trăsăturile „țărănești” și simple.
Când au venit comuniștii la putere, Elena era secretară în Ministerul Afacerilor Externe. Cu toate acestea, din 1972, pe măsură ce soțul ei și-a consolidat puterea, a fost ridicată la funcții guvernamentale din ce în ce mai puternice.
Elena Ceaușescu și accesul ei către putere
Pe parcursul anilor 1970 a fost numită sau „aleasă” pentru tot mai multe funcții în cadrul guvernului și al Partidului Comunist. Ulterior, în 1980 a fost numită prim-viceprim-ministru, al doilea la putere după soțului ei.
Era cunoscută ca o persoană excepțional de răzbunătoare pe a cărei parte rea nu ai vrut să fii. Dușmanii ei, reali sau percepuți, s-au trezit în locuri de muncă fără fund în părți îndepărtate ale țării sau, mai rău, într-un lagăr de muncă sau la capătul unei țevi de pușcă.
Elena era geloasă pe acele femei care arătau mai bine sau mai elegante decât ea. În același timp, la fel de geloasă, pe oricine cu mai multă educație. La sfârșitul vieții, a fost doctor în chimie și a fost autorul multor lucrări științifice pe această temă. Povestea reală este că a plătit și a forțat oamenii de știință notabili să-i scrie doctoratul și alte lucrări.
Elena ”Codoi” și finalul din decembrie 89
Cei puțini care au refuzat s-au trezit să nu mai primească niciodată o promoție sau să predea cursuri în provincii. Deși a fost un secret deschis că Elena Ceaușescu nu a făcut niciodată o lucrare, nimeni, nici în România, nici pe plan internațional, nu a apelat la ea. A fost soția celui mai puternic bărbat din țara a cărui națiune a făcut milioane de dolari în afaceri la nivel internațional.
Ea a fost, de asemenea, șefa mai multor departamente guvernamentale care au legătură cu științele. În rolul ei de șefă a științelor țărilor, a câștigat o poreclă, și nu una măgulitoare: ”Codoi”, care este pronunția română a abrevierii de CO². ”CO” pentru ”Carbon-Oxigen” și ”doi”, română pentru ”doi”.
România a fost una dintre ultimele națiuni din Europa de Est care a experimentat valul anticomunist din 1989. Revoluția sângeroasă a izbucnit în decembrie. Iar în ziua de Crăciun, Elena și soțul ei au fost condamnați după un scurt proces și au fost împușcați.