Ce salariu avea Nicolae Ceaușescu. Suma exactă, dezvăluită de ministrul de Finanțe din perioada comunistă

Ai știut vreodată ce salariu avea Nicolae Ceaușescu? Dacă ai trăit în perioada comunistă, ca adult, probabil că te-ai întrebat măcar o dată ce venituri încasa dictatorul, fără să muncească la fel ca toți ceilalți în uzine și să stea la coadă la alimentare. Fostul ministru de Finanțe din perioada comunistă a dezvăluit într-un interviu ce salariu avea „întâiul fiu al poporului”.

Românii au născocit tot felul de presupuneri despre soții Ceaușescu și despre membrii familiei lor în perioada comunistă. Niciodată nu se spuneau public, nici chiar în familie, între rudele alea pe care nu le aveai la inimă, dar „se știau” tot felul de lucruri despre dictatori. În realitate, puține zvonuri erau adevărate.

Este cert faptul că Nicolae Ceaușescu avea cel mai mare salariu din România Socialistă și în funcție de venitul lui se calculau restul salariilor, de la cei din elita Partidului Comunist și până la muncitorii de rând.

Ce salariu avea Nicolae Ceaușescu: era cel mai mic venit de președinte din lume

Ce salariu avea Nicolae Ceaușescu. Suma exactă, dezvăluită de ministrul de Finanțe din perioada comunistă
În funcție de salariul lui Ceaușescu se calculau toate celelalte venituri în stat. Dacă al lui era mic, celelalte salarii erau și mai mici

Petre Gigea, fost ministru de Finanțe în perioada comunistă, a dezvăluit într-un interviu pentru canalul de YouTube Atelierul de Detailing, ce venit avea dictatorul și cum se calculau celelalte salarii din țară.

„În 1985, când s-a făcut o majorare de salarii, întâi s-a dat la mineri, la metalurgie, ramurile industriei grele și, pe urmă de tot, venea funcționărimea. Printre altele, în ceea ce privește funcționarii, miniștrii, inclusiv președintele țării (adică Ceaușescu, n.r.), trecuse mai multe de juma’ de an și nu le majora salariile. […] La un moment dat, directorul general al Văii Jiului (centrul minerilor, n.r.) avea salariul mai mare decât ministrul Minelor. Erau unii generali care avea și soldă de grad și așa mai departe, care aveau salariul mai mare decât ministrul Forțelor Armate”, povestește fostul ministru.

La îndemnul unui adjunct al său, Petre Gigea a realizat un tabel cu numele și salariile încă nemajorate ale tuturor celor din conducerea statului, inclusiv președintele și a mers direct la Nicolae Ceaușescu să-i facă propunerea de a se mări salariile și la ei.

„Ceaușescu avea 12.000 de lei salariul și 3.000 de lei de indemnizație de conducere. În total, 15.000. Asta era net ce primea el în plic. Aproape 800 de dolari. Era cel mai mic salariu din lume de președinte. Și, bineînțeles că, de la el, pornea câte o mie, câte o mie, în jos, funcțiile respective. Adjunctul meu mi-a trecut la președintele României 20.000 de lei. După aceea, prim-ministrul 19.000 de lei, vice prim-ministrul 18.000 de lei, ministrul 17.000 ș.a.m.d. Deci toată lumea câștiga în funcție de președinte.

Cum a reacționat Nicolae Ceaușescu atunci când i s-a propus o majorare de salariu

Fostul ministru, Petre Gigea, mărturisește că și-a ales un moment bun când să-i facă această propunere, adică într-un moment când dictatorul era bine dispus. Zis și făcut, dar când i-a făcut propunerea și i-a prezentat tabelul, a procedat cu tact și i-a spus că el, ca președinte, ajunsese să aibă salariu mai mic decât un inginer din Valea Jiului.

„Ia dă tabelul…parcă-l văd și-acum…eram în picioare, în birou. Se uită: «20.000…bani mulți, nu se poate.» Dumneavoastră aveți cel mai mic salariu din lume… «Mă, știu, mă, dar, totuși, 20.000 nu se poate, e mult.» Pune mâna pe stilou și zice: «Uite!» Taie 15.000 și trece 16.000 de lei. „

A urmat o discuție și muncă de convingere între Petre Gigea și Ceaușescu ca să accepte un venit de 20.000 de lei, pe de o parte că să beneficieze toți de un salariu mai mare, iar pe de altă parte, ca să aibă și el, ca președinte, măcar 1.000 de dolari. N-a reușit să-l convingă. Până la urmă, a trecut tot 16.000 de lei.

Interesant este că din salariul de ministru, indemnizația nu se lua în considerare la pensie. Din cei 12.000 de lei cât aveau inițial miniștri, doar 9.000 de lei erau calculați pentru pensie. Iar Petre Gigea își amintește că la acea vreme, erau mulți directori de întreprinderi care aveau venit mai mare decât un ministru.

Mai multe detalii zgârcenia, dar și bunul simț al lui Ceaușescu poți să afli din clipul pe care l-am atașat în acest articol.