România în martie intra într-un vârtej care pare că nu se mai termină. Criza epidemiologică, devenită pandemie, generată de noul coronavirus, a acoperit și România, iar autoritățile nou instalate erau luate prin surprindere, cu toate că România avea un avans de 2 săptămâni până la ajungerea pandemiei pe teritoriul țării.
În momentul instaurării Stării de Urgență, cel care avea să dea acest anunț public, la televizor, era un personaj nou, venit într-o geacă neagră de piele, anunțat ca Ministrul Afecerilor Interne, pe numele său Marcel Vela. Cei de la recorder.ro au decis să afle cine este personajul, iar în urma săpăturilor făcute s-au aflat destule lucruri interesante despre Ion Marcel Vela.
Astfel aflăm că Vela s-a născut în satul Armeniş, judeţul Caraş Severin, sub acoperișul unei familii modeste de ţărani muncitori. Ajuns la vârsta de licean pleacă de acasă la Liceul „Traian Doda“ din Caransebeş, unde și locuiește de altfel, în internatul liceului.
Există în istoria fostului elev Ion Marcel Vela un episod, mai puțin bun, în care este implicat dirigintele său din liceu, spun cei de la recorder.ro, acesta din urmă cerându-i ajutorul la un moment dat în momentul în care actualul ministru era primar în Caransebeș, pentru a tipări o carte. Fostul său dascăl spune că s-a simţit umilit de răspunsul tranşant al fostului său elev: „Ţara arde şi baba se piaptănă!“. „O jigodie mică ajunsă jigodie mare“, îi va spune profesorul. După perioada de liceu ajunge la Facultatea de Mine, la Petroşani și reușește, după terminarea studiilor universitare să se angajeze în sistem. Au existat zvonuri că pe toată perioada armatei acesta ar fi fost racolat de Securitate, lucru dovedit ulterior de Vela ca nefiind adevărat.
După evenimentele de la revoluția din 89, când, povestește chiar Vela, ar fi fost participant direct, dar nimeni nu și-aduce aminte de el, acesta obținând și certificatul de revoluționar, ajunge să se înscrie ca membru în PNL-ul acelor începuturi democratice în România post-decembristă.
”Începând din ’90, m-am înscris în PNL şi în Alianţa Civică şi mă implicam destul de mult în viaţa politică. Când a venit Iliescu într-o acţiune de campanie în oraş, m-am dus într-o staţie de autobuz cu o pancartă cu «Jos Iliescu». Eu votam cu Câmpeanu, normal“, îşi aminteşte Marcel Vela, cel mai tânăr viceprimar al acelor ani, 1992.
În 1992 candidează la primăria Caransebeșului și pierde dramatic în fața contracandidatului său, iar în 1996 candidează la funcția de Prefect al județului, fiind propus de liberali îl propun pentru următoarea jumătate de an, până la alegerile parlamentare din iarnă, cu alte cuvinte a deținut funcția de Prefect doar pentru șase luni. Vine anul 2004, alte alegeri locale, o nouă candidatură a lui Marcel Vela. De data asta contracandidat era Traian Pleşa, om de afaceri şi patron de televiziune locală, din partea PSD. Așa a ajuns să-l cunoască pe unul din cei mai influenți oameni de afaceri din zonă, Ion Stepanescu, acesta povestind episodul alegerilor din 2004. Cu 8.798 de voturi Marcel Vela câștigă primăria Caransebeș, rămânând în această funcție vreme de 12 ani.
„Era într-o situație grea și avea mare nevoie să câștige alegerile. Îmi spunea că are deja cinci rate neachitate la Dacia Solenza și că a ajuns s-o ascundă, ca să nu i-o ridice leasingul. Și l-am ajutat.“, povestește Ion Stepanescu.