Am adunat, în rândurile de mai jos, secretele care păstrează roșiile proaspete până iarna. Înainte ca în magazinele și supermarketurile din întreaga țară să apară fructele și legumele aduse de peste hotare, românii putându-se bucura de ele pe tot parcursul anului, gospodinele apelau la tot felul de metode pentru a se bucura de produsele de sezon cât mai mult timp.
Astăzi, roșiile sunt nelipsite din casele românilor, fie că vorbim despre lunile de primăvară, vară, toamnă sau cele de iarnă. Pe rafturile magazinelor și supermarketurilor sunt mereu prezente, alături de alte fructe și legume aduse, de cele mai multe ori, din alte țări.
Înainte de a avea posibilitatea de a merge la magazinele ce nu duc vreodată lipsă de marfă, gospodinile din România apelau la tot felul de metode pentru a „prelungi viața” produselor de sezon cât mai mult timp.
Vom descrie, în rândurile de mai jos, secretele care păstrează roșiile proaspete până iarna. Acestea sunt câteva dintre cele mai eficiente metode:
Prima este păstrarea roșiilor în pudră de muștar, o tehnică nu doar eficientă, ci și foarte rapidă, ideală pentru cei care nu vor sau pot să își petreacă prea mult timp cu acest proces. Vei avea nevoie de câteva borcane de trei litri, hârtie și pudră de muștar.
Roșiile se spală cu simț de răspundere și se lasă la uscat. Se aranjează primul strat de roșii în borcan – fără să fie presate – se acoperă cu pudră de muștar și deasupra se pune o bucată de hârtie. Urmează un nou strat de roșii, pudră și hârtie, ciclul repetându-se până se termină roșiile. Recipientele se închid cu capace și se păstrează în pivniță sau într-un alt loc răcoros și ferit de lumina soarelui.
O altă metodă folosește alcoolul. Roșiile spălate cu grijă se pun într-un borcan și se pun peste ele două linguri de alcool. Se pune capacul și se agită puțin recipientul, astfel încât alcoolul să se distribuie în mod uniform. Se ia un fitil din ață groasă, se aprinde, se pune în borcan și se închide imediat cu capacul.
În unele regiuni ale țării, românii păstrau roșiile proaspete în rumeguș sau în fân: un strat de rumeguș, un strat de roșii, hârtie, din nou rumeguș, roșii hârtie, până ce se termină legumele. Dacă sunt ținute la o temperatură nu mai mare de 10 grade Celsius, vor fi ca abia culese și la iarnă.