Secretarul general ONU, avertisment crunt pentru omenire în contextul prelungirii războiului din Ucraina. La ce trebuie să ne așteptăm

Secretarul general ONU, avertisment crunt pentru omenire în contextul prelungirii războiului din Ucraina. La ce trebuie să ne așteptăm
Antonio Guterres, secretar general ONU

Secretarul general al ONU continuă seria de avertismente privind pericolul la care este expusă omenirea, odată cu amânarea încetării războiului din Ucraina. Din păcate, până în acest moment, 1,6 miliarde de persoane sunt deja afectate de criza provocată de acest conflict militar puternic. În cursul zilei de miercuri, Antonio Guterres a prezentat cel de-al doilea raport ONU referitor la consecințele internaționale ale războiului, iar rezultatele sunt mai mult decât descurajatoare.

Șeful ONU, anunț devastator pentru întreaga lume

Izbucnirea războiului din Ucraina a reprezentat pentru toată lumea o lovitură puternică din toate punctele de vedere, astfel că și cele mai puternice și mai bogate state ale lumii au fost zdruncinate din punct de vedere economic, social, medical. Cu toate acestea, victimele principale ale acestui război sunt țările sărace sau în curs de dezvoltare, care se confruntă puternic cu o criză alimentară fără precedent, riscând ca foametea să genereze adevărate catastrofe umanitare.

Având în vedere cel de-al doilea raport ONU, secretarul general al organizației a atras atenția asupra pericolului iminent ce va afecta întreaga lume, dacă nu se vor lua măsuri ugente pentru încetarea războiului din Ucraina. Potrivit statisticilor, criza alimentară și economică afectează din ce în ce mai multe persoane, iar evoluția sa este extrem de accelerată.

„Impactul războiului asupra securităţii alimentare, energiei şi finanţelor este sistemic, grav şi se accelerează. Pentru populaţiile din lumea întreaga războiul ameninţă să declanşeze un val fără precedent de foamete şi mizerie, lăsând în siajul său haosul social şi economic”, a transmis Antonio Guterres.

Acesta a avertizat că lipsa de acces la alimente din acest an s-ar putea transforma în scurt timp într-o foamete cruntă. Potrivit șefului ONU, singura soluție de a pune capăt acestei crize mondiale este încetarea războiului în cel mai scurt timp.

„Nu există decât un singur mijloc de a opri această furtună care se prefigurează: invazia rusă în Ucraina trebuie să înceteze„, a adăugat oficialul.

Ce șanse reale de încetare a războiului există

Antonio Guterres a insistat asupra ideii de încetare a războiului, susținând că aceasta se poate încheia doar printr-un acord de pace, amintind despre importanța negocierilor cu privire la permiterea exportului de cereale din Ucraina.

„Acest acord este esenţial pentru sute de milioane de persoane în ţările emergente, inclusiv în Africa subsahariană”, a declarat secretarul general al Naţiunilor Unite, refuzând să ofere informații despre modul în care negocierile se desfășoară, având în vedere că nu au fost obținute până acum rezultate notabile în acest sens.

Potrivit celui de-al doilea raport prezentat de ONU, coordonat de Rebecăi Grynspan, 94 de ţări, cu 1,6 miliarde de locuitori, sunt expuse riscului de a se confrunta cu una dintre crizele generate de război.

„Din aceste 1,6 miliarde de persoane, 1,2 miliarde sau trei sferturi trăiesc în ţări grav expuse şi vulnerabile simultan celor trei dimensiuni. În viitor, nicio ţară sau comunitate nu va fi ocolită de această criză a costului vieţii”, se arată în document.