Secretarul general al NATO a făcut mai multe declarații compromițătoare pentru Occident, având în vedere ținta pe care au avut-o. Astfel, după participarea în cadrul reuniunii în format restrâns de la Haga, în Regatul Ţărilor de Jos, Jens Stoltenberg a transmis avertizări indirecte Rusiei, iar în același timp, sprijin necondiționat statelor membre NATO. Ce decizie a luat organizația, având în vedere contextul extrem de tensionat al războiului.
Încă de la începutul războiului, Vladimir Putin a respins total ideea susținerii NATO pentru Ucraina, amenințând în mod repetat asupra unui atac nuclear. Dat fiind faptul că liderul rus refuză poziția ocupată de Rusia în acest moment, în care o lume întreagă i se opune, Vladimir Putin a dorit mereu ca acest război să stea departe deintervențiile marilor puteri. Din nefericire pentru el, rezulttaul a fost opusul a ceea ce și-a dorit, astfel că, o lume întreagă susține Ucraina, cu riscul unui război de mare amploare.
După participarea la Haga, Jens Stoltenber s-a pronunțat pentru prima dată în legătura cu retragerea liderului Wagner în Belarus, menționând că, pentru moment, lucrurile dunt incerte. Pe de altă parte, secretarul NATO a avertizat Rusia că alianța nord-atlantică este pregătită să apere fiecare centimetru asupra căruia are această responsabilitate împotriva oricărei amenințări.
„Este prea devreme pentru a face vreo judecată finală cu privire la consecinţele faptului că Prigojin s-a mutat în Belarus şi că, cel mai probabil, unele dintre forţele sale vor fi, de asemenea, localizate în Belarus”, a declarat șeful NATO jurnaliștilor, după întâlnirea avută cu 7 lideri guvernamentali ale statelor membre.
Șeful NATO a anunțat, de asemenea, că Rusia și Belarus au fost anunțate de consecințele pe care le vor suporta, dacă vor ataca țări membre NATO.
„Dar am trimis un mesaj clar Moscovei şi Minskului că NATO este prezent pentru a proteja fiecare aliat, fiecare centimetru de teritoriu NATO”, a transmis Jens Stoltenberg.
Un mesaj important a avut de transmis și președintele român, Klaus Iohannis, care a anunțat cetățenii români cu privire la cele mai de interes subiecte discutate în cadrul întâlnirii. Potrivit acestuia, Rusia rămâne principala și cea mai directă amenințare la adresa securității euroatlantice.
Din acest motiv, „alianţa are nevoie de o postură puternică, pe termen lung, o veritabilă apărare înaintată, capabilă să răspundă tuturor ameninţărilor”. Liderul român a făcut apel la implicarea occidentală pentru susținerea Ucrainei, dar și pentru cea a Republicii Moldove, direct afectată de acest război.
„Rusia este şi va continua să fie ameninţarea imediată şi cea mai directă la adresa securităţii euroatlantice. Prin urmare, trebuie să fim capabili şi pregătiţi pentru a ne consolida şi mai mult postura şi să continuăm să asigurăm sprijinul necesar pentru Ucraina şi pentru partenerii noştri cei mai vulnerabili, în special Republica Moldova”, a declarat Klaus Iohannis.