Se vor moderniza clădirile din România. S-a primit finanțare, când încep înscrierile

de: Stan Nicu
25 10. 2023

Se vor moderniza clădirile din România. AFM va lansa înscrierea în programul pentru creșterea eficienței energetice și gestionarea inteligentă a energiei în imobilele publice. S-a primit finanțare, când încep înscrierile.

Se modernizează clădirile publice din România. Când încep înscrierile

Administrația Fondului pentru Mediu lansează înscrierea în programul pentru creșterea eficienței energetice și gestionarea inteligentă a energiei în clădirile publice. Astfel, înscrierile vor demara în 11 decembrie, la ora 10:00 și se vor încheia la finalul anului, respectiv pe 31 decembrie, orele 23:59.

Programul este conceput pentru a moderniza clădirile publice, prin investiții de natură menite să crească performanța energetică, să scadă consumul anual de energie și a diminua astfel efectele poluării aerului.

Laurentiu Adrian Neculaescu, directorul AFM

Citește și: Câteva școli din judeţul Tulcea vor beneficia de centre educaţionale de protecţie a mediului

Suma alocată pentru aceast proiect este de 596.500.000 lei, aproximativ 122 de milioane de euro, iar banii vor proveni din vânzarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră.

Câți bani se dau

”Am decis să finanțăm acest program cu scopul de a moderniza clădirile publice, prin finanţarea de activităţi/acţiuni specifice realizării de investiţii pentru creşterea performanţei energetice a acestora, de a reduce consumul anual de energie primară și nu în ultimul rând, de a diminua efectele poluării aerului asupra mediului şi a sănătăţii populaţiei”, a declarat președintele Administrației Fondului pentru Mediu, Laurențiu Adrian Neculaescu.

Sumele acordate în program pornesc de la șase milioane de lei pentru comunele cu o populație de până la 5.000 de locuitori și ajung până la 24 de milioane de lei pentru subdiviziunile administrativ-teritoriale ale Capitalei.

De asemenea, de acești bani de la AFM beneficiază pentru modernizare unităţile administrativ-teritoriale organizate la nivel de comună, oraş, municipiu, judeţ, subdiviziunile administrativ-teritoriale ale municipiului Bucureşti sau instituţiile publice din subordinea/în coordonarea autorităţilor deliberative ale administraţiei publice locale, precum și cluburile sportive de drept public și COSR, pentru baze sportive de drept public aflate în administrarea, concesiunea sau folosința acestora.

În plus, de ajutorul de la stat mai beneficiază unitățile publice centrale și/sau teritoriale cu atribuţii specifice în domeniul apărării drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului, a proprietăţii publice şi private, asigurarea ordinii publice, prevenirea şi combaterea faptelor antisociale și protecţiei civilă şi gestionarea situaţiilor de urgenţă; apărarea împotriva incendiilor şi protecţia civilă a populaţiei şi bunurilor, mai arată AFM.

AFM, instituția care se ocupă de protecția mediului

Administrația Fondului pentru Mediu este principala instituție a statului care poate asigura suportul financiar pentru realizarea proiectelor și programelor ce vizează protecția mediului, constituită conform principiilor europene ”poluatorul plătește” și ”responsabilitatea producătorului”.

Citește și: Produsele pe care românii nu le mai găsesc în marile magazine

De asemenea, Administrația Fondului pentru Mediu funcționează ca organ de specialitate al administrației publice centrale, cu personalitate juridică, în coordonarea Ministerului Mediului.