Produsele pe care românii nu le vor mai găsi de mâine în supermarketuri. A fost interzisă comercializarea lor în Kaufland, Lidl și alte mari magazine

Produsele pe care românii nu le vor mai găsi de mâine în supermarketuri. A fost interzisă comercializarea lor în Kaufland, Lidl și alte mari magazine

Românii nu vor mai găsi în supermarket-uri unele din produsele lor preferate. Comercializarea lor în Kaufland, Lidl și alte magazine mari a fost intezisă! Despre ce este vorba?

Produse din supermarket-uri care nu se vor mai comercializa

Guvernul a adoptat în cursul săptămânii trecute o ordonanță care stabilește de când vor fi interzise pe piață anumite produse preferate de români. Concret, este vorba despre produse din plastic de unică folosință utilizate de mulți.

Aici sunt prevăzute și obligații de reducere treptată a consumului unor alte tipuri de produse de plastic. Ordonanța care a fost publicată în Monitorul Oficial în cursul zilei de luni are în vizor și amenzile aplicabile celor care nu se conformează.

OG nr. 6/2021 privind reducerea impactului anumitor articole din plastic asupra mediului operează cu mai multe categorii de produse pentru care stabilește restricții și obligații diferite. Ordonanța este simplă, așa că intră în vigoare în data de 2 septembrie.

O serie de obiecte nu mai pot fi interzise pe piață de mâine:

  • Bețișoare de urechi din plastic (excepție sunt cele care intră la dispozitive medicale)
  • Tacâmuri de plastic
  • Paie pentru băuturi
  • Agitatoare pentru băuturi
  • Bețe care se atașează baloanelor
  • Recipiente pentru alimente sau băuturi din polistiren expandat
  • Pahare pentru băuturi din polistiren expandat

Cei care nu respectă această obligație vor fi sancționați cu amenzi între 20.000 și 40.000 de lei (în cazul firmelor) sau între 3.000 și 6.000 de lei (în cazul persoanelor fizice). Amenzile intră în vigoare la 30 de zile de la data publicării ordonanței – 30 septembrie.

„Obiectivele prezentei ordonanțe sunt de a preveni și de a reduce impactul anumitor produse din plastic asupra mediului, în special asupra mediului acvatic, și asupra sănătății umane, precum și de a promova tranziția la o economie circulară cu modele de afaceri, produse și materiale inovatoare și durabile, contribuind astfel la funcționarea eficientă a pieței interne”, sumar din documentul oficial.

Ambalaje Plastic unica folosinta magazine
Produse pe care românii nu le vor mai găsi pe rafturile magazinelor

Obligații

Paharele și capacele lor, cutiile cu capac sau fără care sunt utilizate pentru produsele alimentare intră în categoria produselor a cărui consum trebuie să fie redus. Prima obligație din cadrul proiectului este pentru cei care introduc astfel de produse pe piață.

A doua obligație este ca aceștia să declare anul la AFM cantitățile introduse în anul precedent celui în care raportează. Noua ordonanță mai prevede că în 12 luni de la intrarea în vigoare a ordonanței, adică pe 2 septembrie 2022, va trebui adoptat ordinul care pune bazele și stabilește condițiile unui registru național în care vor fi înscrise firmele care:

  • care introduc pe piața națională alternativele reutilizabile durabile sau care nu conțin plastic la produsele din plastic de unică folosință;
  • care introduc pe piață sticle PET care conțin plastic reciclat;
  • care introduc pe piață plastic reciclat pentru a fi încorporat în sticle PET.
DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI