Se vor mări pensiile. Anunțul serii pentru milioane de pensionari români

Se vor mări pensiile. Anunțul serii pentru milioane de pensionari români
Se măresc pensiile

Luni, la bilanțul unui an de guvernare, Florin Cîțu a declarat că, veniturile bugetare vor crește anul viitor, în urma digitalizării și cu o colectare mai bună. Potrivit ministrului, creșterea ar putea depăși cu un punct procentual față de anul curent.

Anunțul pentru milioane de pensionari români. Pensiile se vor mări

Totodată, ministrul Florin Cîțu a precizat că noul buget va fi prezentat după învestirea noului Guvern, și că nu va aduce creșteri de taxe. Ministrul a precizat însă că pensiile vor crește și în 2021, 2022 și 2023, dar nu a oferit detalii, și a susținut că alocațiile pentru copii se vor dubla în următorii doi ani, potrivit Mediafax.ro.

Florin Cîțu a exclus ipoteza unui acord cu FMI, în condițiile în care țara noastră are asigurat 97% din necesarul de finanțare, agențiile de rating au menținut ratingurile neschimbate, în timp ce ale altor economii majore au fost retrogradate, iar costurile la care se împrumută Guvernul sunt mai mici față de cele din anii precedenți, când economia nu era în criză.

Pe fondul creșterii deficitului bugetar și estimării unei contracții economice de 3,8% anul acesta, datoria publică calculată conform metodologiei Uniunii Europene, a crescut de la 36,9% din PIB la sfârșitul lunii octombrie 2019, la 42,8% din PIB la sfârșitul lunii august a acestui an, dar sub plafonul de 60% din PIB stabilit prin Tratatul de la Maastricht.

Ce se întâmplă cu oamenii care și-au cumpărat ani de vechime pentru pensii

Prin intermediul unui comunicat de presă, Casa Națională de Pensii Publice le transmite persoanelor care folosesc mecanismul introdus de OUG 163/2020, adică cel ce permite cumpărarea de vechime pentru cel mult șase ani anteriori, că autoritățile competente sunt în proces de aplicare a prevederilor actului normativ.

“Persoanele care au încheiat astfel de contracte pot beneficia de recunoașterea perioadelor de asigurare în scopul deschiderii drepturilor de pensie de limită de vârstă, urmând ca, după depunerea dosarului de pensionare, să primească decizia de pensionare în termen de maximum 45 de zile”, se arată în comunicatul CNPP, potrivit Avocatnet.ro.

Veste bună pentru pensionarii români, se măresc pensiile
Veste bună pentru pensionarii români, se măresc pensiile

Termenul de 45 de zile pentru emiterea deciziilor de pensionare este cel stabilit de actuala Lege a pensiilor și este calculat de la data înregistrării unei cereri în acest sens.

Mai mult, Casa Națională de Pensii Publice transmite că, în curând, pentru a solicita ieșirea la pensie, persoanele care au cumpărat vechime în muncă nu vor mai fi nevoite să prezinte și o adeverință în care să fie trecută perioada asigurată, datele fiind preluate de către CNPP direct dintr-o aplicație.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI