Se sparge bula imobiliară. Europa va fi nevoită să tranziteze o reală perioadă de criză pe plan imobiliar, ca urmare a contextului financiar actual. Investitorii au rămas fără bani, iar instituțiile bancare nu vor să mai intervină. Asta, în circumstanțele în care împrumuturi uriașe trebuie să fie achitate în anul 2023. Vorbim despre sume ce se ridică la nivelul a 20 de procente din totalul economiei statului italian. Ce urmează să se întâmple în următoarele săptămâni.
Va fi cutremur în piața imobiliară din Europa. Specialiștii vorbesc despre cea mai dură resetare din istorie în domeniu. Dacă ultimii zece ani au fost ușori pentru investitori, viitorul pare să se anunțe complet diferit. Primele indicii vin chiar de la Londra și Frankfurt, unde proprietățile-trofeu se află în mijlocul unei reale crize.
Totul a început cu un proces de refinanțare complicat pentru o clădire de birouri din City of London. A urmat, apoi, vânzarea Commerzbank Tower din centrul financiar al Germaniei. După evenimentele cu pricina, investitorii s-au străduit să caute căi prin care să umple golurile de finanțare. Între timp, piețele de creditare sunt blocate din cauza creșterii ratelor dobânzilor.
În următoarele câteva săptămâni, piața imobiliară din Europa va fi lovită de fața reală a crizei. Specialiștii preconizează încălcări ale clauzelor stabilite în contractele de împrumut, care vor conduce la declanșarea unor măsuri de finanțare în ritm alert. Acestea pot să presupună chiar vânzări forțate.
Investitorii rămân fără bani. Însă băncile nu mai vor să îi sprijine. Mai ales în contextul împrumuturilor deja existente. Un studiu citat de Bloomberg dezvăluie că mari proprietari din Europa și Marea Britanie au, în total, obligațiuni și datorii în valoare de aproximativ 1.900 miliarde de euro la bănci, potrivit Autorității Bancare Europene.
Vorbim despre o sumă ce se ridică aproape la nivelul economiei italiene. Aproximativ 20 de procente din valoarea sumei amintite vor ajunge la scadență în anul 2023. Acest detaliu este important, în contextul în care liderii internaționali au luat măsuri încă de la debutul crizei financiare mondiale cu scopul de a limita riscurile asociate cu împrumuturile imobiliare. Totuși, evenimentul va marca primul impact real al crizei.
În contextul în care creditorii europeni vor fi impulsionați să acționeze agresiv în privința creditelor neperformante, România se află în pericol. Din cauză că, în comparație cu ultima criză imobiliară, perioada actuală pare ceva mai bună, creditorii ar putea să fie tentați să lase problemele să se agraveze, ceea ce pune presiune pe debitori.
Anul 2023 ar putea să fie mult mai abrupt pentru piața imobiliară decât s-ar fi preconizat, spun specialiștii. Evaluările ce se vor realiza în primul trimestru vor fi esențiale pentru înțelegerea evoluției investițiilor în imobiliare.