22 oct. 2024 | 19:10

Se scumpește pâinea. Cât vor plăti românii pentru o franzelă

Știri generale
Se scumpește pâinea. Cât vor plăti românii pentru o franzelă

În următoarea perioadă, românii se vor confrunta cu o nouă creștere a prețului pâinii, unul dintre cele mai consumate produse alimentare din țară. Producătorii de panificație invocă multiple motive care stau la baza acestor scumpiri, începând cu majorarea costurilor pentru materia primă și continuând cu creșterea cheltuielilor pentru forța de muncă și logistică.

În acest context, Institutul Național de Statistică (INS) a raportat deja o creștere de preț între 3 și 5% pentru produsele de panificație la nivel național, iar acest trend este de așteptat să continue până la finalul lunii ianuarie 2024.

Creșterea treptată a prețului pâinii

Deși o parte din producători estimează o creștere relativ moderată de aproximativ 5%, alții prevăd majorări mai semnificative, de până la 10%. Aceasta înseamnă că, în anumite zone, prețul unei franzele ar putea crește cu aproximativ 50 de bani, ceea ce va afecta bugetele zilnice ale consumatorilor. De exemplu, o franzelă care acum costă 5 lei ar putea ajunge la 5,5 lei după aplicarea acestei scumpiri.

Impactul acestui val de scumpiri va fi resimțit semnificativ, având în vedere că un român consumă, în medie, aproximativ șapte kilograme de pâine lunar, potrivit statisticilor. Spre comparație, consumul de cartofi este de aproape trei kilograme pe lună per persoană, ceea ce face ca pâinea să rămână alimentul de bază al multor familii din România.

De ce cresc prețurile?

Principalul factor care influențează această majorare a prețului pâinii este scumpirea grâului alimentar. Deși România a avut o recoltă bună în 2023, obținând 9,635 milioane de tone de grâu, prețul acestuia a continuat să crească pe piața internațională.

În prezent, prețul unei tone de grâu este de 226 de euro, față de 194 de euro în august 2024, conform bursei de la Paris, una dintre cele mai importante piețe de referință pentru agricultură.

Costuri operaționale și forța de muncă

Pe lângă scumpirea materiei prime, costurile operaționale au crescut și ele considerabil. Facturile la utilități și cheltuielile de transport s-au majorat constant, ceea ce a pus o presiune suplimentară pe producători.

De asemenea, creșterea salariilor și deficitul de forță de muncă sunt factori ce contribuie la scumpiri. Producătorii de panificație sunt nevoiți să aloce resurse suplimentare pentru menținerea activității, iar aceste costuri se reflectă, inevitabil, în prețurile finale ale produselor de pe rafturi.

Perspective pentru 2024

Deși scumpirile par inevitabile, autoritățile și experții din domeniu nu prevăd o scădere semnificativă a producției de grâu pentru 2024, chiar și în condițiile secetei din anumite regiuni. În plus, România continuă să fie un jucător important pe piața internațională, fiind cel mai mare exportator de grâu moale din Uniunea Europeană în perioada 1 iulie – 8 septembrie 2024, cu o cantitate de 1,72 milioane de tone.

Aceste aspecte indică faptul că piața grâului este în continuă mișcare, iar prețurile pot varia în funcție de evoluția economică și climatică. Totuși, românii trebuie să se aștepte la scumpiri treptate în sectorul produselor de panificație, care vor continua să afecteze coșul zilnic de cumpărături.

Parteneri
Ce trebuie să ai în buzunar de Crăciun pentru a avea noroc și împliniri
Redactia.ro
Povestea tragica a Zarazei, bruneta „de o frumusețe dumnezeiască”, ucisă de un asasin plătit de Zavaidoc
Click.ro
O amuletă misterioasă, descoperită în Germania, ar putea rescrie istoria creștinismului
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Cum arată și cu ce se ocupă soția lui Ștefan Hrușcă. Geanina a fost fotomodel și i-a dăruit artistului doi copii, un băiat și o fată
Unica.ro
Eticheta de Crăciun: Cum să fii oaspetele sau gazda perfectă
EVZ.ro
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews
Se schimbă buletinele. Cartea electronică de identitate care se introduce în toată România
Capital.ro
Cum arată casa de 2,5 milioane de euro a Monicăi Tatoiu. Are 9 dormitoare și mobilă de lux. Vila e o fortăreață: “Tot sistemul de protecție a casei este inventat de mine"
Avantaje
PLATA cu CARDUL se SCHIMBĂ RADICAL! DISPARE în câteva ORE
Mediaflux
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Mireasa Confesiuni, sezonul 6. Ce s-a întâmplat la Paris între Daiana și Cristi. De ce relația lor a ajuns în impas după logodnă
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro