Se schimbă regulile pentru mașinile din România. Ce vehicule vor avea altă culoare pentru numărul de înmatriculare

Se schimbă regulile pentru mașinile din România. Ce vehicule vor avea altă culoare pentru numărul de înmatriculare
Masinile ecologice vor avea numere de inmatriculare diferite

Autoritățile au anunțat că se schimbă regulile pentru mașinile din România, mai exact unele dintre ele vor avea numere de înmatriculare diferite. Ordinul comun care reglementează noul sistem a fost publicat în Monitorul Oficial, potrivit ministerului Mediului. Ce vehicule vor avea altă culoare pentru numărul de înmatriculare, vedeți un pic mai jos.

Mașinile ecologice vor avea altfel de numere de înmatriculare. De când intră în vigoare Legea

Mașinile înmatriculate în România care au emisii zero vor primi numere de înmatriculare verzi, informează ministerul Mediului.

Potrivit Ordinului comun al ministrului Mediului, apelor și pădurilor, al ministrului Afacerilor interne și al viceprim-ministrului, ministrul Transporturilor și infrastructurii, numerele de înmatriculare cu litere și cifre de culoare verde vor fi acordate doar pentru autovehiculele cu emisii zero de CO2, adică mașini pur electrice sau cu pilă de combustie cu hidrogen.

Noile numere, un fel de pașaport verde

„Numere de înmatriculare dedicate mașinilor nepoluante vor funcționa ca un pașaport verde pentru acest tip de autovehicule. Prin identificarea clară și vizibilă a vehiculelor nepoluante în trafic, creăm cadrul pentru acordarea unor facilități celor care le utilizează: fie că vorbim de parcare gratuită, acces permis în zone cu emisii reduse, reduceri de taxe și impozite, autoritățile locale, în special cele din marile aglomerări urbane, vor avea un instrument de lucru foarte util”, a anunțat ministrul Tánczos Barna.

De când vom vedea pe stradă mașini cu numere de înmatriculare verzi

Noile măsuri vor intra în vigoare la 60 de zile de la publicarea Ordinului în Monitorul Oficial. Trebuie precizat că în cazul mașinilor deja înmatriculate care respectă criteriile de acordare a ”numerelor verzi”, acestea vor putea fi preschimbate, la cererea proprietarului, după intrarea în vigoare a prevederilor actului normativ.

Ministrul Mediului anunțase încă din octombrie 2021 că s-a aprobat, printr-o Hotărâre de Guvern, introducerea numerelor verzi de înmatriculare pentru mijloacele de transport care nu poluează.

Românii, foarte interesați de mașinile electrice

Pe de altă parte, autoritățile așteaptă ca mașinile electrice să fie tot mai prezente în parcul auto din România, mulți români fiind interesați de acest tip de mașină.

„Va fi o creştere substanţială atât ca număr, cât şi ca valoare pe piaţa maşinilor electrice. Am venit în întâmpinarea acestei tendinţe mondiale care se manifestă acum şi în piaţa autohtonă. Bugetul dublat cu siguranţă va fi suficient. În cazul în care până la sfârşitul anului există posibilitatea suplimentării acestui buget ne-am bucura foarte mult. Sunt, probabil, cele mai aşteptate programe de către cetăţeni. Ne aşteptăm ca peste 60.000 de cetăţeni să beneficieze de Rabla Clasic şi de Rabla Plus”, spunea ministrul Mediului, Tanczos Barna.