Școlile din România, din păcate, au devenit un mediu extrem de nesigur pentru toți cei implicați. De la elevi, profesori, și până la părinți, toți sunt afectați de anumite aspecte negative. În acest sens, conform unui proiect de lege votat recent, se schimbă regulile în școlile din România. Citește mai departe și afă despre ce este vorba.
La nivel mondial, din păcate, fumatul rămâne principala cauză de boală, invaliditate și deces care poate fi prevenită. Statisticile arată că peste 7.000 de persoane încep să fumeze în fiecare an, dintre care 90% sunt copii și adolescenți.
Interzis pentru elevii din România. Ce nu mai au voie să facă adolescenții la școală sau la liceu
Tinerii care încep să fumeze înainte de vârsta de 15 ani își dublează riscul de cancer pulmonar în comparație cu cei care încep să fumeze după vârsta de 20 de ani. Deși suntem îndreptățiți să credem că școala este un mediu sigur, în care regulile sunt aplicate, din păcate fumatul elevilor în școli este un fenomen greu de oprit, pe lțngă multe altele.
Așa se face că, recent, a fost depus un nou proiect de lege în Parlamentul României menit să stopeze acest flagel greu de controlat, chiar dacă majoritatea profesorilor și a angajaților din instituțiile de învățământ fac tot posibilul ca aceste lucruri să nu se mai întâmple.
Un nou proiect, depus recent în Parlament, își dorește să se schimbe regulile în școlile din România, în ceea ce privește fumatul în rândul elevilor. Deja există cadrul legal care interzice vânzarea către tinerii până în 18 ani a acestor produse, dar odată cu adoptarea noului cadru legal se va interzice în mod direct fenomenul, indiferent despre ce produse de tutun este vorba, de la cele clasice și până la cele electronice cu conținut de tutun, sau fără nicotină.
Modificările propuse de parlamentari vin la un cadru legislativ existent, și anume Legea 349/2002, privind prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun. Conform noilor modificări aduse, se va introduce și sintagma “se interzice pentru elevii din toate unitățile de învățământ fumatul, precum și utilizarea tuturor categoriilor de produse care conțin tutun, a țigaretelor electronice, a flacoanelor de reumplere pentru țigaretele electronice și a dispozitivelor electronice pentru încălzirea tutunului”, conform publicației Avocatnet.
În baza acestor noi norme va intra în atribuțiile Ministerului Educației modul de stabilire a regulamentelor în instituțiilor de învățământ preuniversitar, indiferent de forma acestora, noile norme făcând referire la stabilirea “prin Regulamentul-cadru de organizare și funcționare al unităților de învățământ preuniversitar, sancțiunile aplicabile elevilor pentru nerespectarea prevederilor referitoare la vânzarea/ deținerea și utilizarea tuturor categoriilor de produse care conțin tutun, a țigaretelor electronice, a flacoanelor de reumplere pentru țigaretele electronice și a dispozitivelor electronice pentru încălzirea tutunului, în incinta unităților de învățământ”.
Deocamdată proiectul este în dezbatere în comisiile de specialitate din cadrul celor două camere ale Parlamentului, urmând să fie adoptată noua lege și trimisă către președinte spre promulgare și, ulterior, publicare în Monitorul Oficial.
Pe lângă stoparea acestui fenomen al fumatului, legislația actuală ar trebui modificată, având în vedere numărul mare de incidente violente din școlile din România, cel mai recent fiind cel al unui viol împotriva unui minor de către alți minori în cadrul unei instituții de învățământ, pe lângă multe alte acte de violență îndreptate împotriva elevilor de către alți elevi de aceeași vârstă, sau mai mari.
Cel mai recent incident a avut loc la o școală din Capitală, din sectorul 1, incident în care un elev de opt ani, elev la Școala Nicolae Titulescu, ar fi fost violat de colegi de clasă de cel puțin două ori. Există cel puțin două dosare penale în acest caz, unul clasat în 2022, motivul fiind că elevul acuzat de viol avea 11 ani, iar cel de-al doilea, din 2023, este încă pe rol.