Conform noului Statut al Elevului care va fi implementat în anul școlar 2024-2025, în școlile din România va fi introdus oficial un spațiu de detenție. Acesta va trebui amenajat de fiecare școală pentru elevii care sunt sancționați pentru perturbarea orelor. În plus, conform documentului care urmează să fie publicat în Monitorul Oficial, utilizarea telefoanelor mobile va fi interzisă în timpul orelor, iar elevii care sunt suspendați sau exmatriculați vor trebui să primească consiliere psihologică.
Ministerul Educației a anunțat miercuri că cele două ordine de ministru, unul privind aprobarea Statutului Elevului și celălalt referitor la aprobarea Regulamentului-cadru pentru organizarea și funcționarea unităților de învățământ preuniversitar, au fost trimise pentru publicare în Monitorul Oficial al României.
Cele două documente vor intra în vigoare odată cu anul școlar 2024-2025 și vor fi accesibile pe site-ul edu.ro după ce vor fi publicate în Monitorul Oficial.
Cea mai controversată modificare a statului este introducerea sălii de detenție: „În cazul elevilor care în timpul orelor manifestă comportamente care afectează desfășurarea acestora, cadrul didactic poate decide ca aceștia să desfășoare activitate în școală, în timpul orei respective, într-un alt spațiu. În acest caz sunt obligatorii: supravegherea elevului de către un alt cadru didactic sau didactic auxiliar și informarea părintelui. Important: Cadrul didactic poate lua această decizie doar pentru propria oră de curs. Pentru respectiva oră elevului nu i se consemnează absență”, menționează Ministerul educației.
Sala de detenție, introdusă în școlile din România FOTO: Facebook/ Ministerul Educației Prevederea sălii de detenție, în care elevii care deranjează orele să fie mutați și să desfășoare activități complementare, a fost păstrată din forma de proiect a Statutului Elevului, din luna iunie. Atunci, mai multe asociații ale elevilor au criticat măsura și au cerut eliminarea ei, spunând că „sistemul de învățământ din România nu este pregătit pentru această schimbare radicală”, potrivit edupedu.ro.
Conform documentului, începând cu anul școlar viitor, elevii vor primi o notă la purtare la finalul fiecărui modul, adică un total de 5 note pe parcursul anului, iar media acestora va fi calculată la sfârșitul anului școlar. Totodată, pentru fiecare 20 de absențe nemotivate, nota la purtare va fi scăzută cu un punct.
„Elevii suspendați sau exmatriculați trebuie sa beneficieze de consilire psihologică, psihoterapie, activități remediale”, este o altă prevedere inclusă în noul statut al elevilor.