Se schimbă regulile de înmormântare ale bolnavilor cu covid-19. Cum vor fi îngropați, de fapt

Se schimbă regulile de înmormântare ale bolnavilor cu covid-19. Cum vor fi îngropați, de fapt
Victor Opaschi anunță modificări în ceea ce privesc înmormântările celor decedați de covid

Până la această oră peste 23.114 de persoane au murit în România, în urma infectărilor cu COVID. Mulți dintre cei decedați, conform unor mărturii dramatice, nu au avut parte de înmormântări, după datina creștină. Motivul erau restricțile impuse de autorități. Acum se pare că aceste reguli se vor schimba, sau cel puțin așa declară șeful Secretariatului de Stat pentru Culte, Victor Opaschi.

Victor Opaschi anunță modificări în ceea ce privesc înmormântările celor decedați de covid

Multă lume s-a întrebat de ce aceste decizii drastice, aproape inumane, în ceea ce-i privesc pe cei decedați de covid. Nimeni nu a încercat să explice de ce famiile, rudele, nu aveau voie să-și înmormânteze, după datina creștină, membrii familiei.

Asta până acum, mai ales după multele mărturii dramatice apărute în spațiu public despre cum erau tratați pacienții decedați de covid. Victor Opaschi, șeful Secretariatului de stat pentru Culte, a ieșit zilele acestea în spațiul public, anunțând modificări în acest caz.

”(…) se va putea face slujba de înmormântare în biserică, deși decedatul a murit de COVID-19, sicriul se va putea depune în capelă”, a precizat Victor Opaschi, șef al Secretariatului de Stat pentru Culte.

Cu alte cuvinte pacienților decedați de covid li se vor putea face slujbele de către preoți, în spital. Victor Opaschi a declarat că înmormântările nu vor mai fi ca până acum, într-un sac de plastic. Famiilie vor putea să-și îngroape rudele într-un coșciug, care va putea fi depus înclusiv în capela spitalului.

Reprezentanții cultelor au susținut modificarea măsurilor”

În aceeași intevenție, același Victor Opaschi a mai declarat că instituția pe care o reprezintă a încercat printr-un dialog concret cu Ministerul Sănătății să schimbe aceste măsuri impuse, dar cu greu au reușit să convingă. Victor Opaschi mai declară că s-a constituit și o platformă digitală prin care s-a dorit susținerea cererii de modificare.

”De 160 de ani, Ministerul cultelor, este principala instituție a statului român care elaborează și aplică politici publice din domeniul vieții religioase.  (…) Astfel, am creat o platformă de dialog. Aceasta vizează tehnologia digitală și deciziile care sunt luate pentru limitarea răspândirii virusului trebuie să răspundă atât nevoilor de protecție publice, cât și nevoilor religioase ale credincioșilor.

Concret, pe această platformă, reprezentanții cultelor au susținut modificarea măsurilor privind înmormântarea persoanelor decedate din cauza COVID-19. Astfel, am găsit soluții optime și de completare a anexei ordinului Ministrului Sănătății.”, a mai declarat Victor Opaschi.

Potrivit unui ordin,  nr. 570 din 6 aprilie 2020, emis de Ministerul Sănătății, regulie sunt foarte stricte când vine vorba de pacienții decedați, în urma ifnectării cu COVID-19. ACum, dacă ar fi să ne  luăm după cele declarate de Victor Opaschi, aceste norme ar trebui modificate. Rămâne să vedem cân se vor face aceste modificări de către Ministerul Sănătății și care vor fi noile condiții.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI