Se schimbă legea pensiilor în România. Veste importantă pentru 8 milioane de români
În urma unui proiect înaintat de ASF, se schimbă legea pensiilor în România. Schimbarea propusă de ASF nu este una în bine, cel puțin pentru o anume parte. Conform proiectului propus, schimbările au loc în ceea ce privesc aproximativ 8 milioane de români, majoritatea contributori la pensiile private. Aceste schimbări sunt pe masa guvernului, iar ASF spune că OUG va fi emisă cât de curând.
ASF schimbă obligațiile de raportare și transparență în sistemul pensiilor private
Acest prim proiect propus de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), are în vedere schimbarea cadrului, în ceea ce-i privește pe administratorii de fonduri private de pensii. Motivul acestor schimbări drastice este unul despre care s-a scris deja în presa de specialitate. În urmă cu ceva vreme instituția constata o fraudă imensă în care erau folosiți banii administrați din fondurile de pensii private.
Frauda, deloc de neglijat, a determinat ASF să propună noi modificări ale legislației. Prin același proiect ASF și-a acordat și noi pârghii de a ține sub control instituțiile care manageriază fondurile de pensii private.
„(..) Autoritatea de Supraveghere Financiară își propune să se implice în analizarea modului în care administratorii procedează pentru limitarea efectelor volatilității din piețele financiare asupra portofoliilor de active ale fondurilor de pensii private, precum și modului în care aceștia adoptă măsurile necesare pentru protejarea activelor participanților și beneficiarilor la sistemul de pensii private.”, se arată în justificarea proiectului ASF.
Se schimbă legea pensiilor în România pentru pensiile private
Un alt proiect al ASF, referitor la pensiile private, este cel al utilizării fondurilor unui pensionar decedat. Această modificare a fost anunțată de ASF, care spune așa:
„Drepturile cuvenite în calitate de beneficiar și nerevendicate în termenul general de prescripție de 3 ani devin resurse financiare ale fondului, distribuindu-se în mod proporțional tuturor participanților fondului în prima zi lucrătoare ulterioară datei împlinirii termenului de prescripție sau în ziua imediat următoare zilei în care administratorul a luat cunoștință de împlinirea termenului general de prescripție”, arată norma 27 emisă de Autoritatea de Supraveghere Financiară.
Mai pe scurt, ideea este asa, dacă un român are pe cineva în familie cu contribuții la pensia privată (PII), si acesta decedează, cetățeanul, rudă de gradul 1, nu revendică pensia privată in termen de 3 ani de la data decesului, banii se intorc în fondul de pensie privată și se împart la restul de contribuabili. Deocamdată nu s-a emis niciun act oficial din partea guvernului, dar ASF speră ca OUG, care să modifice aceste aspecte, va fi aprobată cât de curând.