În urma unei întâlniri recente a lui Emil Boc cu premierul Marcel Ciolacu, primarul Clujului a spus că este extrem de important să se treacă la regionalizarea României după alegerile de anul viitor. Ce presupune acest lucru și cum se va schimba harta țării.
Primarul Clujului a avut recent o întâlnire cu premierul Marcel Ciolacu, lăudându-l pe acesta din urmă pentru faptul că a dat dovadă de „pragmatism și realism”. În continuare, Emil Boc a abordat problema regionalizării României, spunând că este un lucru obligatoriu de făcut pe viitor, pentru că astfel România riscă să se ”sufoce” .
De acord cu el este și ministrul Dezvoltării, Adrian Veștea, care spune că este adeptul unui astfel de plan, care ar prevede comasarea de primării şi chiar de judeţe.
”Ceea ce consider de cuviinţă este de a comasa anumite UAT-uri sau judeţe, în aşa fel încât a avea o capacitate administrativă mult mai bună, de a avea posibilitatea de a asigura funcţionarea acestor UAT-uri şi de a gândi proiecte strategice pe termen lung. (…)
Regionalizarea nu se poate face peste noapte. Sunt adeptul acestei regionalizări, nu cred că se poate face de astăzi până anul viitor. Este aproape imposibil să se facă înainte de alegeri.
Se pot gândi strategii în situaţia în care coaliţia de guvernare va avea un astfel de obiectiv, cu siguranţă voi aduce tot aportul şi toată pregătirea pe care o am, în aşa fel încât să gândim şi să creăm premisele ca în viitorul mandat să existe o astfel de perspectivă”, a spus acesta, înainte de învestirea noului Guvern Ciolacu.
Citește și: Satul din România care rămâne fără locuitori. Mai sunt doar 15 oameni și cel mai tânăr are 53 de ani
Demnitarul susține ă este destul de greu în ziua de astăzi să se facă o reorganizare administrativ-teritorială, dar a precizat că, într-o primă etapă, şase judeţe se pot comasa în două regiuni.
“În prezent, sunt în derulare foarte multe proiecte care sunt pe fonduri europene, există Agenţii de Dezvoltare Regională la nivelul fiecărei regiuni (…)
Am spus că s-ar putea, la nivelul fiecărei regiuni, să se poată comasa un număr de judeţe într-o primă etapă. Dacă – şi am dat exemplul Regiunii Centru – din şase judeţe se vor comasa în două regiuni cred că este un pas important înainte pentru a eficientiza”, a spus Adrian Veştea.
De asemenea, politicianul a mai spus că, prin această regionalizare, vor lua naștere multe nemulţumiri, în special în rândul aleşilor locali, dar a explicat că ”este o responsabilitate pe care la un moment dat ar trebui să şi-o asume România în aşa fel încât să avem un sistem administrativ mult mai eficient, mult mai funcţional”.
Citește și: Localitățile din România care nu mai au niciun locuitor. Sunt pustii, toate se află în același județ