Se schimbă harta lumii?! Supercontinentul care poate să apară pe glob
În urmă cu aproximativ 335 de milioane de ani, pe planeta Pământ s-a format marele supercontinent Pangaea. Ulterior, acum aproximativ 175 de milioane de ani, acesta a început să se fractureze și să se împrăștie până când a ajuns în poziția continentelor de astăzi. Cu toate acestea, oamenii de știință sunt tot mai convinși că acest proces s-ar putea întâmpla din nou.
Va apărea un nou supercontinent pe glob?
După destrămarea Pangeea, în urmă cu 175 de milioane de ani, se forma Inelul de Foc, o zonă de-a lungul perimetrului Oceanului Pacific. Privind în viitor, peste 200 – 250 de milioane de ani, pe măsură ce Eurasia se deplasează lateral de-a lungul inelului de foc, se va ciocni la un moment dat cu Americile și va forma un supercontinent.
Cercetătorii vin cu patru modele diferite de formare a unui supercontinent, pe care le-au numit Novopangea, Pangea Ultima, Aurica și Amasia. Ultimele două sunt cele care, potrivit modelelor predictive, au cele mai mari șanse de a se forma, notează National Geographic.
Un s-ar forma Aurica și Amasia
Conform specialiștilor, Aurica s-ar forma în jurul Ecuatorului și s-ar extinde în ambele emisfere. În schimb, Amasia s-ar forma dacă toate continentele s-ar muta spre emisfera nordică, astfel încât Antarctica ar rămâne singură în emisfera sudică. Formarea unui supercontinent ar duce la o schimbare dramatică a climei globale.
În acest context, echipa de cercetători, în colaborare cu Institutul Goddard pentru Studii Spațiale al NASA, a realizat o simulare. Rezultatele au arătat că temperaturile s-ar prăbuși, provocând un îngheț nemaiîntâlnit până acum pe Pământ, dacă s-ar forma Amasia.
Pe de altă parte, dacă supercontinentul ar fi Aurica, situația ar fi complet diferită: planeta ar absorbi lumina solară, provocând o creștere inevitabilă a temperaturilor.
Citește și: Se topește „Ghețarul Apocalipsei”. A ajuns la cel mai scăzut nivel din istorie. Specialiștii sunt în alertă
Studiile ne trimit către Amasia
Deși nu există un consens în rândul cercetătorilor cu privire la care dintre cele patru modele s-ar putea forma în viitor, studiul pare să indice Amasia, care ar fi situat în Oceanul Arctic.
„Noul supercontinent rezultat a fost deja numit Amasia, deoarece unii cred că Oceanul Pacific se va închide atunci când America se va ciocni cu Asia. De asemenea, se așteaptă ca Australia să joace un rol în acest eveniment terestru major, ciocnindu-se mai întâi cu Asia și apoi conectând America și Asia odată ce Oceanul Pacific se va închide.
Simulând modul în care se așteaptă ca plăcile tectonice ale Pământului să evolueze cu ajutorul unui supercomputer, am reușit să arătăm că în mai puțin de 300 de milioane de ani este posibil ca Oceanul Pacific să se închidă, permițând formarea Amasiei”, au explicat aceștia, potrivit revistei publicației Muy Interesante.