Oamenii de știință au studiat îndeaproape fenomenele naturale care se petrec astăzi în lume, iar viitorul îndepărtat pare să aducă surprize neprevizionate vreodată. Astfel, se pare că după un proces mai lung de mișcare al Pământului, va urma o separare a unui mare continent.
Africa se desparte în două continente încet, dar sigur, potrivit iflscience.com. Deși se preconizează a fi un proces de lungă durată, mai exact, este vorba de milioane de ani, rezultatul pare a fi ireversibil, astfel că, o parte din Africa de Est se va rupe de restul continentului, urmând ca între cele două mase de uscat să apară un nou ocean.
Descoperirea este asociată cu Sistemul de Rift din Africa de Est (EARS), care reprezintă una dintre cele mai mari rupturi din lume. Aceasta se întinde pe mii de kilometri, prin mai multe țări, inclusiv Etiopia, Kenya, Republica Democrată Congo, Uganda, Rwanda, Burundi, Zambia, Tanzania, Malawi și Mozambic
Sistemul de Rift presupune împărțirea plăcii africane în două plăci, respectiv, placa somaleză, mai mică, și placa nubiană, mai mare, acestea fiind observate cum se îndepărtează una de alta cu un ritm foarte lent de doar câțiva milimetri pe an, conform unui studiu din 2004.
În anul 2018 o informație legată de o fisură în Kenya a devenit virală, astfel că multora li s-a confirmat faptul că Africa s-a rupt deja în doua, chiar sub privirile neputincioase ale omenirii. Cercetătorii au concluzionat că este puțin probabil ca aceaste zvonuri să reprezinte o dovadă a marii despărțiri a Africii.
Potrivit informațiilor oferite de IFLScience la acel moment, acea ruptură a fost cel mai probbail doar o expresie foarte localizată a activității regulate de rifting a văii. cu Sistemul de Rift din Africa de Est se află în forma actuală de aproximativ 25 de milioane de ani, iar crăpătura din Kenya a fost o dovadă indirectă a mișcărilor care au loc pe continent.
În ciuda divezilor actuale, lucrurile s-ar putea schimba radical în alte 5 până la 10 milioane de ani, astfel că schimbările în EARS ar putea contura o lume total diferită de cea de acum.
Astfel, în această perioadă de timp, ar putea apărea un nou ocean între placa somaleză și cea nubiană, în timp ce Africa își va pierde umărul estic, Africa de Est fiind transformată într-o insulă.
Deși aceste schimbări par ieșite din context, poate mulți oameni nu știu că suprafața Pământului se află într-o stare constantă de flux, însă tot acest proces este foarte lent, neputând fi observat de oameni.
Înfățișarea lumii așa cum o cunoaștem este relativ nouă. Pământul și marea pe care le vedem astăzi, din Eurasia, Americi, Africa, Antarctica și Oceania reprezintă rezultatul unirii unor plăci tectonice vaste ca un puzzle.
Foarte încet, însă, aceste piese de puzzle se mișcă la o scară de timp de milioane de ani. Despărțirea Africii de Est va fi doar o altă pagină din această uriașă carte de povești geologice.