15 mart. 2023 | 08:55

Continentul care stă să se rupă în două. Un nou ocean s-ar putea forma la mijloc

Știri generale
Continentul care stă să se rupă în două. Un nou ocean s-ar putea forma la mijloc
Fisuri din Kenya Sursă foto The Economic Times

Oamenii de știință au studiat îndeaproape fenomenele naturale care se petrec astăzi în lume, iar viitorul îndepărtat pare să aducă surprize neprevizionate vreodată. Astfel, se pare că după un proces mai lung de mișcare al Pământului, va urma o separare a unui mare continent.

Continentul care se va „rupe în două”

Africa se desparte în două continente încet, dar sigur, potrivit iflscience.com. Deși se preconizează a fi un proces de lungă durată, mai exact, este vorba de milioane de ani, rezultatul pare a fi ireversibil, astfel că, o parte din Africa de Est se va rupe de restul continentului, urmând ca între cele două mase de uscat să apară un nou ocean.

Descoperirea este asociată cu Sistemul de Rift din Africa de Est (EARS), care reprezintă una dintre cele mai mari rupturi din lume. Aceasta se întinde pe mii de kilometri, prin mai multe țări, inclusiv Etiopia, Kenya, Republica Democrată Congo, Uganda, Rwanda, Burundi, Zambia, Tanzania, Malawi și Mozambic

Sistemul de Rift presupune împărțirea plăcii africane în două plăci, respectiv, placa somaleză, mai mică, și placa nubiană, mai mare, acestea fiind observate cum se îndepărtează una de alta cu un ritm foarte lent de doar câțiva milimetri pe an, conform unui studiu din 2004.

În anul 2018 o informație legată de o fisură în Kenya a devenit virală, astfel că multora li s-a confirmat faptul că Africa s-a rupt deja în doua, chiar sub privirile neputincioase ale omenirii. Cercetătorii au concluzionat că este puțin probabil ca aceaste zvonuri să reprezinte o dovadă a marii despărțiri a Africii.

Vezi imaginile surprinse după fisura produsă în Kenya

Potrivit informațiilor oferite de IFLScience la acel moment, acea ruptură a fost cel mai probbail doar o expresie foarte localizată a activității regulate de rifting a văii. cu Sistemul de Rift din Africa de Est se află în forma actuală de aproximativ 25 de milioane de ani, iar crăpătura din Kenya a fost o dovadă indirectă a mișcărilor care au loc pe continent.

În cât timp ar putea apărea schimbări drastice ale continentului

În ciuda divezilor actuale, lucrurile s-ar putea schimba radical în alte 5 până la 10 milioane de ani, astfel că schimbările în EARS ar putea contura o lume total diferită de cea de acum.

Astfel, în această perioadă de timp, ar putea apărea un nou ocean între placa somaleză și cea nubiană, în timp ce Africa își va pierde umărul estic, Africa de Est fiind transformată într-o insulă.
Deși aceste schimbări par ieșite din context, poate mulți oameni nu știu că suprafața Pământului se află într-o stare constantă de flux, însă tot acest proces este foarte lent, neputând fi observat de oameni.

Înfățișarea lumii așa cum o cunoaștem este relativ nouă. Pământul și marea pe care le vedem astăzi, din Eurasia, Americi, Africa, Antarctica și Oceania reprezintă rezultatul unirii unor plăci tectonice vaste ca un puzzle.

Foarte încet, însă, aceste piese de puzzle se mișcă la o scară de timp de milioane de ani. Despărțirea Africii de Est va fi doar o altă pagină din această uriașă carte de povești geologice.

 

Digisport.ro
Un milionar român la Paris: ”Bă, ce sărac e ăsta, vai mama lui”. Ce obișnuiește să facă în Capitală: ”E mult mai ieftin”
Stirile PROTV
Ploaie de drone ucrainene deasupra Rusiei. Câte au fost doborâte de forțele lui Putin
PlaySport
INCREDIBIL! Cum arată nevasta mult mai tânără a lui Boris Becker! Cei doi s-au căsătorit în Portofino. Femeia e fiica unui lider politic și câștigă milioane anual
Ego.ro
Cine este tatăl copilului Ancăi Dumitra? Diferența de vârstă imensă dintre cei doi
ProActual
Suma pe care o primesc Mane Voicu și Ioana State pentru participarea la Asia Express 2024. Antena 1 le umple conturile
EVZ.ro
Amantul Elenei Ceaușescu. Misterul bărbatului cu care l-a înșelat pe Nicolae
Spynews.ro
Alina Marymar, declarație de dragoste pentru Tzancă Uraganu, la scurt timp dupa ce Lambada a fost externată: ”Un bărbat care...”
PRO TV
Ce tratament pentru cancer ar fi urmat Kate Middleton, pe ascuns, în Statele Unite. ”Nu a fost chimioterapie”. Familia Regală neagă tot
Adevarul
Show-ul grotesc al proxenetului român care a fost condamnat în Marea Britanie. Bărbatul s-a filmat în timp ce arunca cu banii
BZI.ro
Irina Columbeanu este o domnișoară elegantă! Cum arată dormitorul ei din vila în care locuiește
Sport.ro
FOTO Cea mai atrăgătoare hocheistă a revenit la prima pasiune. Ședința foto cu care și-a pus fanii pe jar
Viva.ro
Laura Cosoi arată TOP la 42 de ani: decoleteu adânc, rochie mulată și transparentă și asta nu e tot. Are patru copii, dar i-a lăsat mască pe mulți cu silueta ei
Parteneri
Marcel Ciolacu, prima apariție publică alături de soție după mulți ani. Cum arată nevasta premierului
Redactia.ro
Medana, replică tranșantă pentru Larisa Uță, fosta soție a lui Alin Oprea! Ce spune artistul: „Suportă cu greu, săraca”
Click.ro
Corespondență din Ungaria după ce Dunărea s-a revărsat. Satul acoperit de ape, în care localnicii au înlocuit mașinile cu bărcile
Digi24
Ce fac BĂRBAȚII cu ANTONIA la Velea la studio: „Genera BANI”! Nimeni n-a avut CURAJ să spună până azi
Vocea.biz
Cum a aflat Victor Slav că iubita lui, Selina, l-a înșelat. S-a întâmplat înainte de Asia Express!
Unica.ro
Viața la bloc. Gestul firesc care îți poate aduce amenzi de 500 de lei
EVZ.ro
Lambada se externează după ce a devenit mamă pentru a treia oară. Cine îi este alături în aceste momente / PAPARAZZI
Spynews
Centralele de apartament vor fi înlocuite în România. Ce se montează în loc
Capital.ro
La 10 ani după separare, Diana Dumitrescu a dezvăluit adevăratul motiv al divorțului de Ducu Ion. A avut Adela Popescu vreo legătură?
Avantaje
Modificări la PLATA pensiei. ANUNȚUL Casei de Pensii
Mediaflux
Alina Marymar, declarație de dragoste pentru Tzancă Uraganu, la scurt timp dupa ce Lambada a fost externată: ”Un bărbat care...”
Spynews.ro
Zodii ale căror vieți se îmbunătățesc semnificativ înainte de sfârșitul lunii septembrie 2024. Succesul bate la ușa lor
Realitatea.net
Cum arată acum fiica Adrianei Iliescu. Eliza a fost fotografiată recent alături de mama sa, într-o ipostază emoționantă
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro