Se schimbă culoarea apei din Oceane. Nu va mai fi albastră, care este motivul
Se schimbă culoarea apei din Oceane. Mai mult de jumătate din oceanele Planetei nu mai au aceeași culoare ca acum 20 de ani. Schimbarea nu este una mistică, ci ține de știință, susțin cercetătorii, care se arată speriați de aceste fenomen neobișnuit. Ce culoare au început să aibă oceanele.
Oamenii de știință sunt în alertă. S-a schimbat culoarea oceanelor Planetei
Mai bine de jumătate dintre oceanele planetei și-au schimbat culoarea în ultimele două decenii, arată un studiu publicat de curând.
Conform CBS, cercetătorii americani și britanici care au analizat culoarea oceanelor în ultimele două decenii au ajuns la concluzia că principala cauză a schimbării este încălzirea globală.
Mai bine de jumătate din oceanele Planetei și-au schimbat culoarea
Astfel, 56% din suprafața oceanelor și-a modificat culoarea între 2002 și 2022. Cele mai afectate au fost zonele din jurul Ecuatorului, care practic au devenit verzi.
”Nu este surprinzător, ci de-a dreptul înfricoșător”, spune Stephanie Dutkiewicz, profesor la MIT și co-autor al studiului.
Culoarea oceanelor este produsă de straturile superioare. Atunci când apa pare albastră, oceanul acționează ca un filtru și absoarbe nunațele de roșu din spectrul vizibil ochiului uman. De asemenea, atunci când pare verde, așa cum se întâlnește tot mai des, este de vină prezența fitoplanctonului. Cercetătorii nu știu cum a acționat încălzirea globală, dar sunt siguri că aceasta este cauza.
Ecosistemele, transformări masive
În mod normal, schimbarea cuolrii din albastru în verde ocenelor ar trebui să fie insignifiantă, însă în ultimii 20 de ani, ecosistemele de la suprafața oceanelor au trecut prin transformări masive.
În plus, impactul nu e doar estetic, spun oamenii de știință. Tipuri diferite de plancton absorb în mod diferit dioxidul de carbon din atmosferă, care este responsabil de schimbările climatice ce ne afectează.
Oricum, studiul va continua și în următorii ani, timp în care oamenii de știință vor încerca să afle dacă ”înverzirea” oceanelor le face mai puțin eficiente în captarea carbonului, accelerând în acest fel încălzirea globală.
Bill Gates, despre încălzirea globală
Pe de altă parte, Bill Gates este de părere că vom rata obiectivul stabilit în Acordul Climatic de la Paris din 2015 de a limita încălzirea globală la 1,5 grade Celsius comparativ cu nivelurile preindustriale.
„Ritmul de inovare se accelerează cu adevărat, chiar dacă nu vom îndeplini obiectivele actuale sau nu vom evita să trecem de 1,5 grade Celsius”, a scris Gates ca răspuns la o întrebare despre cât de bine răspunde lumea la schimbările climatice.
Nu în ultimul rând, Bill Gates a mai spus că eforturile de atenuare a schimbărilor climatice vor „încetini progresul pe care îl facem în îmbunătățirea condiției umane”. Miliadarul a precizat că în unele părți ale lumii mai mult de 10% dintre copii mor înainte de vârsta de cinci ani și mai mult de 30% nu au suficientă mâncare.