Se schimbă CNP-ul din buletinele românilor! Operaționalizarea Sistemului Informatic Integrat pentru Emiterea Actelor de Stare Civilă (SIIASC) va aduce modificări importante asupra modului în care este generat Codul Numeric Personal (CNP) al românilor. Cum vor arăta noile coduri personale
Ministerul Afacerilor Interne a făcut precizări clare în ceea ce privește generarea codului numeric personal. CNP-ul (n.r. codul numeric personal) este alcătuit din 13 cifre, structurat în trei părți: semnificativă, secvențială și o cifră de control. De obicei, CNP-ul nclude un cod de două cifre (JJ) care indică județul sau sectorul unde s-a născut persoana sau unde avea domiciliul/residența la momentul întocmirii buletinului.
Acum, noua schimbare făcută de SIIASC presupune ca acest cod de județ să fie înlocuit cu un cod unic „70” pentru toate CNP-urile generate, indiferent de locul nașterii sau de domiciliul persoanei. Drept urmare, CNP-ul va avea acest nou cod standardizat, simplificând procesul de generare a codurilor și eliminând necesitatea de a atribui coduri diferite bazate pe locație.
Referitor la SIIEASC, Sistemul Informatic Integrat pentru Emiterea Actelor de Stare Civilă, MAI a făcut unele precizări. Extinderea la nivel național a Sistemului Informatic va fi realizată etapizat. Din data de 8 mai 2024, platforma digitală în care ofițerii de stare civilă îndeplinesc anumite proceduri a devenit parțial funcțională. Cu toate acestea, este nevoie de prezența cetățeanului român la oficiul de stare civilă.
Înregistrarea evenimentelor de viață, precum nașterea și decesul, este efectuată în format digital în cele 7 municipii și în toate unitățile administrativ-teritoriale ale județului Ilfov.
Vezi și: Se schimbă buletinele? Noul act de identitate pe care îl pot avea românii din America
Conform Art. 5 din Legea 105 din 25 Septembrie 1996, cu privire la „Organizarea evidenței populației“, codul numeric personal reprezintă „un număr semnificativ ce invidualizează o persoană fizică și constituie singurul identificator pentru toate sistemele informatice care prelucrează date nominale privind persoana fizică“.
„CNP-ul mai poate fi denumit astfel: „codul numeric personal sau CNP este un cod numeric de 13 cifre, unic fiecărei persoane născute în România. CNP figurează atât în actele de identitate (buletin de identitate sau carte de identitate) cât și în permisul de conducere auto“, potrivit wikipedia.org.