Se schimbă campania de vaccinare. Valeriu Gheorghiță face anunțul de ultimă oră

de: Bișinicu Andreea
29 01. 2022

Vești importante pentru toți românii. Colonelul dr. Valeriu Gheorghiță a anunțat că strategia pentru campania de vaccinare a populației împotriva coronavirusului se va schimba în România. Ce spun autoritățile despre aceste modificări. Pe ce și pe cine se vox axa specialiștii, în principal, de acum încolo.

Cum se va schimba strategia campaniei de vaccinare în România

Medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID a cetățenilor României, a vorbit, recent, despre o nouă strategie privind imunizarea românilor. Specialistul susține că autoritățile se vor concentra mai mult pe vaccinarea copiilor și a persoanelor care sunt vulnerabile la COVID.

„Strategia de aici înainte va fi puţin schimbată, în sensul în care ne interesează foarte mult să avem o rată suficient de bună de vaccinare la persoanele vulnerabile, să avem acces la medicaţia antivirală care să fie începută rapid după momentul diagnosticului.

Există în acest moment aceste centre de evaluarea medicală la nivel naţional care dă posibilitatea persoanelor care sunt diagnosticate să acceseze rapid serviciile medicale şi să beneficieze de îngrijirile medicale corecte”, a declarat medicul Valeriu Gheorghiţă, vineri, 28 ianuarie, la Digi 24.

„Rata de pozitivare a testelor este de peste 30%!”

De asemenea, din punct de vedere medical, Valeriu Gheorghiță nu ia în calcul vaccinarea obligatorie a populației României. Cu toate acestea, autoritățile vor prioritiza anumite vaccinări, concentrându-se, îndeosebi, pe imunizarea minorilor cu vârste cuprinse între 10 și 15 ani, precum și a persoanelor ce suferă de afecțiuni cronice.

„Din punct de vedere medical, vaccinurile actuale nu reuşesc să limiteze într-o măsură suficient de ridicată transmiterea infecţiei cu Sars-Cov-2, având în vedere că varianta Omicron care este dominantă reuşeşte să ocolească în cea mai mare parte răspunsul imun pe care-l obţinem ca urmare a trecerii prin boală sau ca urmare a vaccinării. Acest concept al imunităţii de grup este mai puţin util în momentul de faţă.

Obiectivul campaniei de vaccinare trebuie să-l schimbăm, să creştem rata de acoperire vaccinală la cei mai vulnerabili printre noi, cei care au beneficii importante în urma vaccinării. Acest lucru l-am transmis şi în cazul copiilor, din grupa de vârstă 10-15 ani. În mod prioritar cei cu afecţiuni cronice trebuie să beneficieze în perioada următoare de vaccinare.

În momentul de față, în ciuda numărului mare de teste care se efectuează în fiecare zi, de peste 100.000, rata de pozitivare a lor este de peste 30%, ceea ce ne pune într-o situația de transmitere comunitară accelerată a variantei Omicron, responsabilă de numărul foarte mare de îmbolnăviri.”, a completat medicul la Digi 24.

Colonelul dr. Valeriu Gheorghiță susține că, în România, rata de spitalizare și de internare în terapie intensivă este de două ori mai mare decât media europeană. Tulpina Omicron este mult mai contagioasă decât variantele COVID care au precedat-o.