Din această toamnă, elevii din Bihor vor reîncepe activitățile de educație rutieră, în Laboratorul de siguranță rutieră înființat de Consiliul Județean în anul 2019. Orele vor începe dacă normele sanitare impuse de pandemie o vor permite. Activitatea a fost sistată din cauza COVID-19.
Laboratorul este situat în Cetatea Oradea și este dotat cu mai multe simulatoare care îi familiarizează pe cursanți cu diferite situații de trafic, o bicicletă, o motocicletă, ochelari care simulează efectele asupra șoferului în cazul consumului de alcool și stupefiante, un manechin pentru cursuri de prim-ajutor și un simulator de accidente.
Simulatorul este capabil să genereze 19 trasee diferite în mediul virtual. Cu ajutorul acestora, poate fi testată capacitatea de reacție a șoferului în diverse situații de trafic. Proiectul se numește „Siguranța circulației”, iar scopul lui este educația preventivă, pentru a diminua accidentele rutiere și cel mai important, pentru a salva cât mai multe vieți.
Echipamentele au fost preluate de către Agenția de Dezvoltare Durabilă Bihor, după e Direcția de Dezvoltare și Implementare Proiecte a fost desființată. Tot prin aceasta a fost realizată și investiția. ADD Bihor a încheiat parteneriate cu 60 de școli, în cadrul în care se vor desfășura cursurile de educație rutieră.
În prezent, laboratorul este gestionat de Asociația „Keep Hope Alive”, cu ajutorul unui contract de colaborare între asociație și ADD Bihor. Acesta funcționează de luni până vineri, în corpul M al Cetății Oradea, lângă intrarea pe Poarta de Est.
Poliția Alba a organizat un atelier de educație rutieră pentru copii, în Cetatea Alba Carolina. Cu ajutorul jocurilor, cei mici au avut ocazia să învețe reguli de circulație despre siguranța rutieră. Aceștia au aflat cât de important este să fie atenți în trafic și semnificație semnelor de circulație.
Copiii au fost îndrumați să traverseze doar pe trecerile de pietoni, să se asigure mereu înainte de a traversa și să nu pășească pe trecerea de pietoni înainte de a fi siguri că o pot face în siguranță, chiar dacă culoarea verde a semaforului ne permite să trecem.
De asemenea, oamenii legii le-au reamintit copiilor echipamentele obligatorii care trebuie să se regăsească în dotarea bicicletelor, dar și importanța echipamentului necesar pentru protecția personală. Totodată, cei mici au fost sfătuiți să nu folosească telefonul sau tableta în momentul în care se angajează în trecerea unui drum public.